sigurno ga imate kod kuće

Međuobrok koji je odličan za zdravlje crijeva

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako želimo pojesti nešto hrskavo, znamo da su štapići od povrća bolji od čipsa, a ako želimo nešto slatko, voće je zdravija opcija od kolača. Međutim, osim očitih "nezdravih" međuobroka koje bismo se trebali ograničiti, postoje i oni koje bismo trebali jesti češće.

Gastroenterologinja dr. Sara Mezili otkrila je jednan takav međuobrok, koji čak i ona jede nekoliko puta tjedno i tvrdi da joj je omiljen.

"Smatram grickalice normalnim dijelom svoje svakodnevne prehrane. Jogurti su mi najdraži, bilo obični ili pomiješani sa svježim voćem. Jogurt nudi mnoge hranjive tvari poput proteina, kalcija, fosfora, vitamina B12 i vitamina D," rekla je dr. Mezilli za Parade.

Probiotičke bakterije koje se nalaze u nekim jogurtima mogu spriječiti nadutost i zatvor.

Kalcij u jogurtu može pomoći u regulaciji mišića u probavnom traktu, potičući redovitu probavu, a proteini u jogurtu mogu pridonijeti osjećaju sitosti i smanjiti iskušenje da jedete manje zdrave opcije, prenosi Danas.

Također, imaju velike dobrobiti za probavni sustav regulacijom mikrobiote u crijevima. Probiotičke bakterije, koje se nalaze u nekim jogurtima, ono su što može pomoći u regulaciji mikrobiote i može spriječiti neugodne probavne nuspojave poput nadutosti i zatvora, dodaje dr. Mezilli. Neke izvrsne opcije jogurta uključuju obični grčki jogurt, skyr, kefir ili nemasni jogurt.

Liječnica savjetuje da birate obične ili minimalno zaslađene varijante jer neki aromatizirani jogurti mogu sadržavati veliku količinu šećera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater