KAŠTELIR

IMA I OPTIMIZMA ZA IZNAJMLJIVAČE: Kuće za odmor tražene su zbog izoliranosti i socijalne distance

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Obitelj Sauerland iz Dortmunda na ljetovanju u Kašteliru (Davor ŠIŠOVIĆ)

Obitelj Sauerland iz Dortmunda na ljetovanju u Kašteliru (Davor ŠIŠOVIĆ)


Heinz Sauerland, njegova supruga Sabine i njegov brat Markus iz njemačkog grada Dortmunda jedva su dočekali doći na odmor u Istru nakon što su tri mjeseca proveli u strogim uvjetima protupandemijskih mjera i izolacije, radeći od kuće umjesto u uredu

Prvu polovicu godine općina Kaštelir ispratit će s otprilike 50 posto ostvarenog turističkog prometa u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Trenutačno u kućama za odmor na području ove općine boravi nešto više od stotinjak gostiju, a lipanjske prve turističke laste pristigle netom nakon što su popustile protupandemijske mjere i u Hrvatskoj i u emitivnim zemljama, jako su razveselile ovdašnje iznajmljivače, ali i Turističku zajednicu.

- Najveći dio svog turističkog prometa naša općina ostvaruje u srpnju i kolovozu. Obično smatramo da je izrazita sezonalnost naše turističke ponude zapravo mana, ali u ovoj post-korona situaciji može se pokazati i kao prednost, pogotovo stoga što su kod nas kuće za odmor prevladavajući oblik smještaja. Od ukupno 438 smještajnih objekata s ukupno oko 3.000 kreveta, na području naše općine imamo 130 kuća za odmor s dodatnim sadržajima, gdje se izoliranost i socijalna distanca podrazumijevaju, pa bi ova sezona, koja je unaprijed okarakterizirana kao katastrofalna, nas male ipak mogla pozitivno iznenaditi, kaže voditeljica TZ-a Romina Sinosich.

Turizam se u Kašteliru ipak sramežljivo događa, ustvrdit će također Romina Sinosich, no iako su kuće za odmor u post-korona razdoblju najtraženija vrsta smještaja, mnogi drugi vjesnici sezone morat će izostati zbog još uvijek važećih restrikcija. Prema uputama Hrvatske turističke zajednice, male turističke zajednice, pa tako i kaštelirska, održavaju hladni pogon i samo osnovno poslovanje, proračuni su im drastično smanjeni, a to znači da su otkazana sva uobičajena ljetna događanja. Ovog ljeta u Kašteliru tako neće biti ni popularne Gramperijade, ni koncerata u mjesnome parku iz minulih godina lijepo primljenog ciklusa "Wine and romance in Kaštelir", ni obilježavanja Dana turizma. Turisti će tako slobodno vrijeme provoditi u vlastitoj režiji, i morat će se prepustiti vlastitoj istraživačkoj intuiciji.

Kako gosti doživljavaju post-korona turizam u Kašteliru provjerili smo kod jedne njemačke obitelji koja je u rezerviranu kuću za odmor došla na dva tjedna. Heinz Sauerland, njegova supruga Sabine i njegov brat Markus iz njemačkog grada Dortmunda jedva su dočekali doći na odmor u Istru nakon što su tri mjeseca proveli u strogim uvjetima protupandemijskih mjera i izolacije, radeći od kuće umjesto u uredu.

- Bilo je teško biti tako izoliran, ne ići u restorane i ne sretati ljude, kao da smo u zatvoru, pripovijeda nam Heinz Sauerland, koji već nekoliko godina dolazi na odmor u Hrvatsku. Prije četiri-pet godina boravio je u kući za odmor u nedalekim Kukcima, a lani je bio u Makarskoj.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of