DOBILA SVEUKUPNO 383 GLASA

Ursula von der Leyen, miljenica Angele Merkel, nova šefica Europske komisije

| Autor: Jurica Körbler
EPA

EPA


Ursula von der Leyen (60) nova je predsjednica Europske komisije i prva žena na toj dužnosti. Na tajnom glasanju u Europskom parlamentu u Strasbourgu dobiila je podršku 383 zastupnika, svega devet više od potrebne većine i tako postala nasljednica Jean-Claude Junckera.


Izabrana je nakon dramatičnih pregovora političkih grupacija u Europskom parlamentu, kada većina nije prihvatila "spizenkandidata” Europske pučke stranke Manfreda Webera. Odluku o njenoj kandidaturi donijeli su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, nakon ”zakulisnih razgovora” kako ih je nazvao Weber. Na kraju su izbor nove predsjednice Komisije podržali i europski socijalisti i liberali.


”Za Hrvatsku je izbor Ursule von der Leyen dobra vijest, jer dolazi iz CDU miljea koji nam je uvijek bio sklon, još od međunarodnog priznanja. Međutim, sve dalje ovisi o nama, prije svega koliko ćemo biti sposobni lobirati što brži ulazak u Schengen”, kaže za Glas Istre dr. Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i bivši ministar vanjskih poslova i veleposlanik u Njemačkoj.


Ursula von der Leyen prva je žena u njemačkoj povijesti koja je 2013. godine postala ministrica obrane. Njen otac, Ernst Albrecht bio je istaknuti njemački političar i jedan od prvih dužnosnika u Europskoj zajednici, a rođena je u Bruxellesu. Na Medicinskom fakultetu u Hanoveru diplomirala je medicinu i specijalizirala se za područje javnog zdravstva. Udala se 1986. za liječnika Heika von der Leyena iz plemićke obitelji, a zajedno imaju sedmero djece.


U politiku je ušla podrškom bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa koji je kasnije zbog afere morao odstupiti. Poslije toga ušla je u vladu Angele Merkel, a mnogi su mislili da će je naslijediti u stranci, što se međutim nije dogodilo. Za Ursulu von der Leyen se govorilo da je ”Angelina miljenica”, a spominjalo ju se i kao kandidatkinju za glavnu tajnicu NATO-a, ali ni ta kandidatura nije prošla.
Nova šefica Europske komisije obećala je ”zeleni dogovor” u prvih sto dana svog mandata, najavljujući prvo europsko zakonodavstvo za klimu koje bi omogućilo da do 2050. Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije CO2. Želja joj je da u tijelima EU budu ravnomjerno zastupljeni muškarci i žene, otvorena je da se produži datum izlaska Velike Britanije iz EU, a zalagat će se i za fiskalnu politiku koja bi omogućila veći rast.


Dio hrvatskih europarlamentaraca dočekao ju je na nož, pa je Ruža Tomašić rekla da je Europa u viziji Ursule von der Leyen osuđena na propast, kao bivša Jugoslavija. Mislav Kolakušić je zamjerio što Njemačka ima 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u Europskom parlamentu, a sada i predsjednicu Komisije, dok je Vilibor Sinčić konstatirao da nova predsjednica EK nema nikakav legitimitet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of