održavaju se 2. lipnja

Raspisani lokalni izbori u Srbiji, dio oporbe najavio bojkot

| Autor: Hina
Ana Brnabić

Ana Brnabić


Predsjednica srbijanskog parlamenta Ana Brnabić raspisala je danas izbore u 66 lokalnih samouprava za 2. lipnja, na isti dan kad je ranije raspisala i beogradske izbore, što je podijelilo i lijevu i desnu oporbu, čiji dio je najavio bojkot.

Oporba okupljena u proeuropskoj koaliciji lijevog centra Srbija protiv nasilja (SPN) razišla se u stajalištima treba li uopće sudjelovati na izborima prije nego li vladjući primjene ključne preporuke OESS-ove promatračke misije poslije prosinačkih izbora prošle godine, za koje najveći dio oporbe trvdi da su pokradeni.

Raspisivanju lokalnih izbora i spajanju s beogradskim predthodila je izmjena zakona ranije ovog tjedna kako bi se uskladili propsani rokovi, no te je izmjene podržao samo dio oporbenih zastupnika.

"Raduje me što smo iz parlamenta poslali porku građanima da smo kao izabrani predstavnici kadri i sposobni razgovarati i postići dogovor, uprkos svim razlikama", rekla je danas Brnabić, donedavna premijerka, insistirajući na činjenici da su zastupnici obje strane "postigli dogovor" o datumu izbora.

Dio i lijeve i desne parlamentarne oporbe, međutim, nije sklon izaći na izbore dok vladajući ne primjene ključne preporuke OESS-a. 

Stajalište dijela SPN-a bilo je da se svi izbori trebaju održati istog dana, no tek uz usvajanje svih preporuka međunarodnih promatrača, kojima je od vlasti napose zatraženo uređivanje popisa birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište oporbe te sprječavanje dužnosničke kampanje vladajućih.

Izostanak provedbe tih preporuka razlog je što pojedine stranke i pokreti i lijevog i desnog oporbenog bloka neće sudjelovati na beogradskim izborima, dok je lokalnim općinskim odborima prepušteno da sami donesu odluke u svojim sredinama hoće li izaći na 'megdan' vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Politički analitičari naklonjeni oporbi drže da bi zajednički nastup i na beogradskim i na lokalnim izborima znato povećao šanse za pobjedu nad koalicijom koju okuplja SNS.

Vladajući SNS pobijedio je na izvanrednim parlamentarnim izborima 17. prosinca prošle godine, a stranka je osvojila većinu i na izborima za vijećnike Skupštine Beograda, uz optužbe oporbe za izborni inženjering, migraciju birača i dovođenja glasača čak i iz Republike Srpske.

Ni poslije tri pokušaja SNS tada nije uspio osigurati većinu za izbor gradonačelnika pa su izbori ponovno raspisani. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini