PREKINUT POZITIVNI NIZ

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na europskim burzama indeksi u negativnom području

| Autor: Hina
(Pixabay.com)

(Pixabay.com)


Na europskim burzama najvažniji indeksi u srijedu ujutro bili su u negativnom području, prekinuvši 5-dnevni pozitivni niz, a najviše su pritom na gubitku bile dionice proizvođača sirovina, jer investitore zabrinjavaju medijska izvješća o poteškoćama u trgovinskim pregovorima između Washingtona i Pekinga .

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 posto, pri čemu je većina sektora i europskih burzi u negativnom teritoriju.

Istodobno, londonski Ftse indeks oslabio je 0,33 posto, na 7.299 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,72 posto, na 11.703 boda, a pariški CAC 0,19 posto, na 5.415 bodova.

Najviše je na gubitku sektor dionica proizvođača sirovina, u prosjeku za 2,5 posto, uslijed medijskih izvješća da se Peking odupire nekim zahtjevima Washingtona, što je izazvalo zabrinutosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin i trgovinski predstavnik Robert Lihgthizer planiraju idućega tjedna otputovati u Kinu na nastavak pregovora sa zamjenikom kineskog premijera Liu Heom, izvijestila je jučer Bijela kuća.

Najveća pojedinačna gubitnica je dionica Bayera, s padom cijene za više od 12 posto, nakon objave da je porota na američkom sudu presudila da Roundup, sredstvo za ubijanje korova koje ta njemačka kompanija proizvodi, predstavlja značajan faktor u obolijevanju ljudi od raka.

Na tržištima raste nervoza ulagača i oko današnjih odluka Feda u vezi kamatnih stopa. Investitori vjeruju da američka središnja banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podignula u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Još krajem prošle godine Fed je poručivao da će nastaviti s povećanjem kamata, no zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi po pitanju kamata. U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a analitičari očekuju da će Fed u srijedu u priopćenju ponoviti poruku da će biti strpljiv po pitanju kamata.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u srijedu je ojačao 0,2 posto, na 21.608 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum