LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski indeksi porasli na krilima vijesti o snižavanju kineskih carina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim burzama u četvrtak prijepodne najvažniji indeksi znatno su ojačali na krilima optimizma investitora, potaknutog najavom kineskih vlasti da će od 14. veljače prepoloviti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10,00 sati bio je u plisu 0,7 posto, na rekordnoj razini od 426,7 bodova.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,31 posto, na 7.505 bodova, frankfurtski DAX za 0,64 posto, na 13.565 bodova, a pariški CAC za 0,7 posto, na 6.027 bodova.

Kinesko ministarstvo financija objavilo je danas na svojem web-siteu da će od 14. veljače prepoloviti carine na uvoz niza američkih proizvoda u nastojanju da "unaprijedi zdrav i stabilan razvoj kinesko-američke trgovine".

Carine na američke proizvode vrijedne otprilike 75 milijardi dolara, na koje je Kina početkom rujna lani uvela više tarife, bit će snižene sa 10 na 5 posto odnosno sa 5 na 2,5 posto. 

Na europskim burzama najviše su na dobitku bile dionice proizvođača sirovina i automobila, koje su senzitivne na vijesti iz Kine. U prosjeku su u tim sektorima cijene dionica prosle jutros 1,8 odnosno 1 posto.

U fokusu investitora su i objave financijskih izvješća kompanija. Iako je Societe Generale objavio dobit za zadnje lanjsko tromjesečje ispod očekivanja analitičara, cijena njegove dionice porasla je 1,4 posto, pošto je uprava objavila da će možda otkupljivati vlastite dionice, a obećala je i popraviti profitabilnot u ovoj godini.

I na azijskim burzama najvažniji indeksi danas su uzletjeli na krilima tih vijesti, koje su zasjenile strah od širenja epdijemije koronavirusa i njezinih gospodarskih posljedica. Tokijski Nikkei porastao je 2,38 posto, na 23.873 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater