katarska medijska kuća

Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere

| Autor: Hina
(Foto: DPA/Pixsell)

(Foto: DPA/Pixsell)


Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti. 

„Huškački kanal Al Jazeera bit će ugašen u Izraelu”, napisao je Netanyahu na društvenim medijima nakon jednoglasne odluke vlade. 

Vlada je priopćila kako je izraelski ministar komunikacija potpisao odluku da se „djeluje odmah”, no dio promatrača smatra da ju Al Jazeera i dalje može pokušati blokirati na sudu. 

Čelnik Al Jazeere u Izraelu i na Palestinskim teritorijima nazvao je izraelsku odluku "opasnom" i motiviranu politikom, a profesionalnim razlozima.

Pravni tim Al Jazeere priprema odgovor, rekao je za Reuters Walid Omary.

Al Jazeeru financira katarska vlada, a taj medij je veoma kritičan prema izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi iz koje je svakodnevno izvještavao. 

Izraelski parlament prošli je mjesec ratificirao zakon koji je omogućio privremeni prekid rada inozemnih medija koji se smatraju ugrozom za nacionalnu sigurnost. 

Odluka je tada zabrinula i Sjedinjene Države, najvećeg izraelskog saveznika. 

„Ako je to istina, taj potez je zabrinjavajuć”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Al Jazeera je i ranije odbacivala optužbe da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Izraela, tvrdeći da je riječ o pokušaju ušutkavanja. 

Zakon vladi omogućava da prekine rad medija na 45 dana, a to se razdoblje može obnoviti. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum