LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na europskim burzama cijene dionica na najvišim razinama u zadnjih tjedan dana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim burzama cijene dionica u ponedjeljak prijepodne dosegnule su najviše razine u zadnjih tjedan dana, zahvaljujući optimizmu ulagača oko mogućeg postizanja američko-kineskog trgovinskog sporazuma, a jedna od najvećih dobitnica dionica je francuske luksuzne grupe LVMH nakon objave sporazuma o kupnji američkog Tiffanyja za 16,2 milijarde dolara.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10,30 sati bio je u plusu 0,73 posto, na 407 bodova, pri čemu su svi glavni sektori ostvari dobitke, a najviše rudarski. 

Istodobno, londonski Ftse indeks porastao je 0,62 posto, na 7.372 boda, frankfurtski DAX za 0,48 posto, na 13.227 bodova, a pariški CAC za 0,52 posto, na 5.924 boda.

Jedna od najvećih pojedinačna dobitnica bila je dionica francuske luksuzne grupe LVMH, ojačavši 1,8 posto, nakon što je objavila da je s američkim proizvođačem nakita Tiffanyjem postigla dogovor o akviziciji vrijednoj 16,2 milijardi dolara.

Znatnije je poskupjela i cijena dionice talijanske banke Unicredit, za dva posto, nakon što je banka potvrdila da je u pregovorima s turskim Koc Holdingom o uspostavi zajedničkog poduhvata u Turskoj.

To je danas samo ojačalo optimizam investitora, nakon što su u petak tržišta snažno porasla po objavi da su Kina i SAD vrlo blizu postizanju trgovinskog dogovora.

Investitori će ovih dana pozorno pratiti nove signale iz najvažnijih središnjih banaka u svijetu u vezi smjera monetarnih politika. Čelnica ECB-a Christine Lagarde izjavila je u petak da će europska središnja banka nastaviti podupirati gospodarstvo eurozone, no pozvala je vlade da ojačaju domaću potražnju. Kasnije danas očekuje se govor predsjednika američkog Feda Jeromea Powella.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je porastao 0,78 posto, na 23.292 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of