sezona pred vratima

Blic: Hrvatska je privlačna srpskim radnicima zbog plaće, riječ je o velikom novcu

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)

(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)


"Sezona za izvoz domaće radne snage praktički je počela već u travnju, i to za konobare, kuhare i druge radnike u ugostiteljstvu i turizmu", piše srpski Blic u svom tekstu pod naslovom "Na naša gradilišta i u voćnjake stižu radnici iz Turske i Kine, a naši konobari i kuhari bježe masovno na Jadran", objavljenom 2. svibnja, prenosi index.hr.

Miloš Turinski iz tamošnjeg PR Infostuda, najveće srpske baze za pronalaženje posla, za spomenuti medij rekao je da je Crna Gora prve oglase za ove radnike raspisala još u siječnju, potom su je slijedile Slovenija i Hrvatska, pa je već velik broj radnika iz Srbije stigao na Jadran, gdje uvelike traju pripreme za novu ljetnu sezonu.

"To je trend kojem svjedočimo već godinama dok se, s druge strane, i sama Srbija zbog velikog deficita bori s radnicima u ugostiteljstvu. Problem će se samo povećavati kako se ljetna turistička sezona na jadranskom primorju bude zahuktavala", kaže Turinski.

Hrvatska prva po broju sezonaca iz Srbije

Po broju angažiranih radnika iz Srbije na sezonskim poslovima u ovom sektoru Hrvatska je na mjestu broj jedan, ističu. Potom slijede Slovenija i Crna Gora.

"Hrvatska je najprivlačnija našim radnicima zbog puno poslovnih mogućnosti i plaće koju mogu zaraditi. Riječ je o velikom, čistom novcu jer su im pretežno plaćeni i smještaj i neki obrok u danu. S druge strane, na hrvatskom primorju zaista se puno radi, često bez dana odmora u tjednu, ali naši ljudi su svjesni da se nakon ljeta mogu vratiti s visokom zaradom. U Sloveniji i Crnoj Gori zarade za te poslove nešto su manje, ali su i dalje ipak na solidnom nivou", objašnjava Miloš Turinski.

Kuharima plaća do 3000 eura

Turinski je za Blic rekao i kako konobari angažirani u nekom od ljetovališta u Hrvatskoj mjesečno mogu zaraditi od 1500 do 2000 eura, dok su plaće izuzetno traženih kuhara do 3000 eura mjesečno. Pomoćni kuhinjski radnici plaćeni su od 800 do 1000 eura.

"Pored ugostiteljskih, u Hrvatskoj su također vrlo traženi radnici i za ostale poslove u turizmu pa čistačice i sobarice mogu zaraditi po 1000 eura mjesečno. Ta plaća daje se i hostesama koje rade na promociji raznih restorana i drugih ugostiteljskih objekata", kaže Turinski.

Srbija najviše traži radnike u građevini

Kada se govori o uvozu radnika u Srbiju, on će i ove godine biti dominantan u građevinarstvu, gdje manjak domaće radne snage pokrivaju građevinari iz azijskih zemalja, piše u članku. Uglavnom je riječ o kvalificiranim radnicima koji su stručni za obavljanje tih poslova.

"Sada kreće i intenzivna sezona u poljoprivredi i u toj privrednoj grani, kao i prethodnih godina, također možemo očekivati velike probleme zbog nedostatka ljudi. Zbog toga se očekuje da će mnogi angažirati strane radnike koji dolaze iz zemalja Azije i Afrike", izvještavaju iz srpskog PR Infostuda.

Za radnike u poljoprivredi porasle su dnevnice, pa mogu očekivati dnevnu zaradu od 50 eura u slučaju da nemaju uključen prijevoz i obrok, prenosi index.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater