WASHINGTON

SAD obilježava 50. godišnjicu leta Apolla 11 na Mjesec

| Autor: Hina

Jedan od trojice astronauta Apolla 11, čija je misija na Mjesec krenula prije 50 godina, u utorak se vratio u Cape Canaveral na Floridi kako bi obilježio godišnjicu lansiranja. 

88-godišnji Michael Collins je stigao na lansirnu rampu 39A u NASA-inom kompleksu kako bi obilježio točan trenutak kad su 16. srpnja 1969. u 9:32 on i njegovi kolege Buzz Aldrin i Neil Armstrong raketom Saturn V krenuli prema Mjesecu. 

Collins je bio pilot letjelice koja je kružila oko Mjeseca, a Armstrong i Aldrin su hodali po njegovoj površini. U utorak je naglasio kako je "divno biti nazad" na mjestu gdje je sve krenulo, prenijela je NASA. 

Izrazio je žaljenje što mu se nije pridružio 89-godišnji Aldrin, koji je bio pozvan, no nije stigao na događaj, te Armstrong koji je preminuo 2012. godine. 

"Ovaj put je drugačije. Želim se okrenuti i nešto pitati Neila ili nešto reći Buzzu Aldrinu, no, naravno, ovdje sam sam", kazao je Collins. 

Posjetio je i kontrolni centar kako bi se susreo s kontrolorima leta iz tog razdoblja, kao i s NASA-inim tehničarima koji rade na programu Artemis čiji je cilj povratak na Mjesec, a onda i odlazak na Mars. 

U odvojenom događaju u Washingtonu po prvi put u 13 godina u Nacionalnom muzeju aeronautike i svemira izloženo je Armstrongovo astronautsko odijelo. 

Pedeseta godišnjica leta na Mjesec slavit će se cijeli tjedan u Washingtonu i drugim dijelovima države. U subotu će se obilježiti godišnjica prvog slijetanja čovjeka na taj Zemljin satelit koje se dogodilo 20. srpnja 1969. godine. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom