rastu tenzije zbog rata u gazi

Novi sukobi policije i propalestinskih aktivista na američkim sveučilištima

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Novi sukobi između policije i propalestinskih aktivista izbili su u četvrtak na američkim kampusima, a neki dovode u pitanje oštre policijske metode korištene pri gušenju prosvjeda koji su se od prošlotjednih uhićenja na njujorškom sveučilištu Columbia još više intenzivirali.

Tijekom posljednja dva dana policijske snage su na zahtjev uprave sveučilišta Emory u Atlanti i sveučilišta Texas u Austinu suzbile prosvjede, pri čemu su angažirane snage za suzbijanje nereda koje su koristile suzavce i elektro šokere. U suzbijanju nereda su sudjelovale i konjičke jedinice.

Na sveučilištu Texas je uhićeno 60 ljudi, a tužitelji su u četvrtak odbacili optužnice protiv njih 46 zbog "nedostatka dokaza i okolnosti uhićenja".

Na Columbiji, epicentru prosvjeda, sveučilišni dužnosnici ne mogu postići dogovor sa studentima da uklone šatorsko naselje podignuto u krugu sveučilišta u znak protivljenja izraelskoj ofenzivi u Gazi.

Sveučište je prosvjednicima dalo rok do petka da maknu šatore i oslobode prostor sveučilišta.

Ostala sveučilišta su odlučnija da spriječe slične prosvjede i surađuju s policijom kako bi ih u korijenu suzbili, a u nekim slučajevima, i upotrebom sile.

Prošli tjedan je uhićeno oko 550 propalestinskih aktivista. Vodstva sveučilišta su zbog nedozvoljenih prosvjeda zvala policiju da reagira.

Na sveučilištu Emory je uhićeno 28 ljudi nakon što su se prosvjednici pokušali utaboriti na kampusu, po uzoru na aktiviste na Columbiji.

Human Rights Watch i Američka unija za građanske slobode su osudili uhićenja i pozvale vlasti da poštuju slobodu govora.

Republikanski članovi Kongresa su optužili uprave sveučilišta da su dozvolili zastrašivanje i maltretiranje studenata židovskog podrijetla te traže da sveučilišta ne dopuste da prosvjedi izbjegnu kontroli. 

Colimbia je u strahu za sigurnost židovskih studenata donijela odluku da ne dolaze na predavanja već da nastavu prate online.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of