tenzije zbog rata u gazi

Uhićenja propalestinskih prosvjednika na američkim sveučilištima

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Policija je u ponedjeljak uhitila desetke ljudi na propalestinskim okupljanjima na Sveučilištu Yale u Connecticutu i Sveučilištu New York na Manhattanu, dok se rat u Gazi i dalje osjeća i na kampusima američkih sveučilišta.

Policija je djelovala i nakon što je uprava Sveučilišta Columbia u ponedjeljak otkazala nastavu jer su prosvjednici prošli tjedan podigli šatore na kampusu u New Yorku.

Prosvjednici su blokirali promet oko kampusa Yale u New Havenu u saveznoj državi Connecticut, zahtijevajući da se sveučilište odrekne veze s proizvođačima vojnog oružja.

Policija je uhitila više od 45 prosvjednika, piše studentski Yale Daily News.

U Sveulilištu New York policija je krenula na okupljenih nekoliko stotina prosvjednika koji su odbili napustiti kampus. Na videosnimci na društvenim mrežama vidi se kako policija ruši šatore u kampu prosvjednika.

Prosvjedi na Yaleu, Columbiji, NYU i drugim sveučilišnim kampusima diljem zemlje započeli su kao odgovor na eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba, nakon smrtonosnog prekograničnog napada militanata Hamasa 7. listopada i oštrog odgovora Izraela u Gazi pod kontrolom Hamasa.

U emailu osoblju i studentima Columbije u ponedjeljak, rektor Nemat Minouche Shafik rekao je da sveučilište otkazuje nastavu uživo i prelazi na online nastavu kako bi "deeskalirala ogorčenost i svima nam dala priliku da razmotrimo sljedeće korake".

Prošlog je tjedna Shafik pozvao njujoršku policiju da raščisti šatorski kamp koji su prosvjednici postavili na glavnom travnjaku Columbije kako bi ishodili da sveučilište odbije ulaganja povezana s Izraelom.

Uprava sveučilišta rekla je da postavljanje kampa krši pravila. Policija je u četvrtak uhitila više od 100 studenata s Columbije pod optužbom za neovlašteni upad.

Columbia i pridruženi koledž Barnard suspendirali su desetke studenata koji su sudjelovali u prosvjedima.

"Ove su napetosti iskoristili i produbili pojedinci koji nisu povezani s Columbijom, a koji su došli na kampus sa svojim agendama", rekao je Shafik, koji je prošli tjedan svjedočio pred odborom Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, braneći reakciju sveučilišta na navodni antisemitizam prosvjednika.

Republikanci u Zastupničkom domu i Senatu, kao i najmanje jedan demokratski senator, zahtijevali su da Shafik podnese ostavku.

Važan donator prijeti ukidanjem financiranja

Glavni donator sveučilišta Robert Kraft nezadovoljan je što Columbia ne štiti židovske studente. Kraft, Židov i vlasnik kluba američkog nogometa New England Patriotsa, donira milijune dolara Columbiji  i zaprijetio je prekidom daljnjeg financiranja, rekavši u izjavi da mu "nije ugodno podržavati sveučilište dok se ne poduzmu korektivne mjere".

Tijekom sukoba na Columbiji između propalestinskih i proizraelskih skupina, policija je primila izvješća o otimanju zastava izraelskim studentima iz ruku, ali nema izvješća "o fizičkom ozljeđivanju bilo kojeg studenta".

Studenti su organizirali i muslimanske i židovske molitve u kampu, a neki su držali zapaljive govore osuđujući Izrael i cionizam i hvaleći palestinski otpor.

Više od 100 profesora s Columbije pridružilo se studentima u ponedjeljak u znak solidarnosti u kampu, gdje je planirano održavanje sedera na otvorenom za obilježavanje prvog dana židovskog praznika Pesaha.

Američki predsjednik Joe Biden, kojeg su prosvjednici kritizirali zbog vojne i financijske pomoći Izraelu, rekao je u izjavi u nedjelju da je njegova administracija stavila svu snagu federalne vlasti u zaštitu židovske zajednice.

"Čak i posljednjih dana vidjeli smo uznemiravanje i pozive na nasilje nad Židovima", rekao je Biden. "Ovaj očigledan antisemitizam je za osudu i opasan, i apsolutno mu nije mjesto na sveučilišnim kampusima ili bilo gdje u našoj zemlji."

Lea Salim studentica druge godine Barnarda i jedna od 15 židovskih studenata uhićenih na travnjaku Columbia prošli tjedan rekla je da nije antisemitski kritizirati državu Izrael.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of