BEOGRAD

Europski posrednici kažu kako je postignut "ograničen napredak" u dijalogu srbijanskih vlasti i oporbe o izbornim uvjetima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dužnisnici Europskog parlamenta, koji posreduju u dijalogu srbijanskih vlasti i oporbe o usuglašavanju izbornih uvjeta, priopćili su večeras, poslije u petak održanog drugog kruga pregovora u Skupštini Srbije, da je ostvaren "ograničen napredak", te upozorili aktere kako "sat otkucava" uoči parlamentarnih izbora u proljeće 2020.   

Pregovori srbijanskih vlasti i oporbe, koja od vladajuće koalicije predvođene naprednjacima (SNS) predsjednika  Aleksandra Vučića, traži veće medijske slobode i pristup medijima s nacionalnom frekvencijom te uspostavu poštenih i demokratskih uvjeta za izbore, održani su bez vodeće oporbene koalicije Savez za Srbiju (SzS), koja se odlučila na bojkot izbora.

Novoimenovani stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocijenio je da su sudionici ostvarili "ograničen napredak" u usporedbi s prvim krugom, sugerirajući kako se i vladajuća većina i oporba moraju pomjeriti od svojih početnih polazišta.

Bilčik je rekao da su se na sastanku čule frustracije u vezi s nedostatkom povjerenja, te da će biti potrebno učiniti "nešto važno" kako bi se ugradilo povjerenje u cijeli politički spetar i pokazalo građanima da se ulažu stvarni napori za unaprijeđenje uvjeta prije izbora.

Na prijepodnevnom sastanku s Vučićem, koji Bilčik ocjenjuje kao "produktivan", dogovoreno je da se usvoji novi propis, "utemeljen na najboljoj europskoj praksi za javne emitere, kako bi se osigurao pošten pristup i izvještavanje tijekom izborne kampanje".

Iz Vučićeva ureda taj je sastanak, međutim popraćen šturim priopćenjem od samo jedne rečenice, bez detalja o temama razgovora.

Šefica izaslanstva u Odboru EP za stabiliziranje i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon ocijenila je u večerašnjem zajedničkom priopćenju poslije sastanka, da su svi akteri dali neke nove prijedloge, ali je upozorila da "sat otkucava".

"Pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vrijeme na diskusiju i da počne provođenje dogovorenog, a da bi ovo bilo uspješno pozivamo oporbu da se vrati u parlament i uključi u dijalog, kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obveza", naglasila je slovenska europarlamentarka.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković istaknula je "važnost parlamenta" kao mjesta za razgovor o reformama neophodnim za unaprijeđenje izbornih uvjeta, te zahvalila Europskom parlamentu na posredovanju u međustranačkom dijalogu, te na "dugoročnoj posvećenosti radu s Narodnom skupštinom na agendi pristupanja Srbije Europskoj uniji".

Današnji krug razgovora protekao je bez čelnika SZS koji su u priopćenju poslije jutrošnjeg radnog doručka s europskim dužnosnicima istaknuli kako je u sadašnjim okolnostima "nemogućno osigurati poštene uvjete za izbore u proljeće 2020.".

Ti uvjeti "moraju vrijediti najmanje devet mjeseci prije održavanja izbora", navedeno je u priopćenju SZS, uz objašnjenje da stranke te koalicije zato neće sudjelovati na proljetnim izborima.

Po ocjeni SZS-a, europski sugovornici suglasili su se na dosadašnjim sastancima kako "u Srbiji postoji politička kriza", te da "vlast snosi veliku odgovornost".

Od 15 obveza koje je vlast preuzela na prvom međustranačkom dijalogu o izbornim uvjetima šest je ispunjeno, sedam ih je ispunjeno djelomično, dok dvije nisu ispunjene, priopćeno je poslije današnjeg razgovora vlasti i oporbe.

Dvije neispunjene obveze su uspostava nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektroničkih i tiskanih medija, te imenovanje članova u vijeću državnog regulatornog tijela za elektroničke medije (REM), uz razjašnjenje procedura za imenovanje i razriješenje članova tog tijela.

Nastavak dijaloga srbijanske vlasti i oporbe uz posredovanje predstavnika EP-a zakazan je za 12. i 13. prosinca. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater