olimpijske igre

Rusi o olimpijskom primirju

| Autor: Hina
(Snimio Ivan Stagličić /Zadarski list)

(Snimio Ivan Stagličić /Zadarski list)


Kremlj je u utorak hladno reagirao na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na primirje u međunarodnim sukobima tijekom Olimpijskih igara u Parizu, rekavši da bi Ukrajina to mogla iskoristiti kao priliku za pregrupiranje i ponovno naoružavanje, tvrdi Reuters.

Obustava oružanih sukoba pod olimpijskim primirjem je dugogodišnja tradicija, a Macron je u intervjuu u ponedjeljak rekao da će raditi na njegovom postizanju kada Pariz bude domaćin Ljetnih igara od 26. srpnja do 11. kolovoza.

Upitan o tome, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su i ruski predsjednik Vladimir Putin i ruska vojska primijetili da, u pravilu, režim u Kijevu koristi takve ideje i inicijative da se pokuša pregrupirati, da se pokuša ponovno naoružati.

Nije naveo niti jedan konkretan primjer kada se Ukrajina tako ponašala. Rat bjesni od 24. veljače 2022., kada je Putin pokrenuo ono što je nazvao "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, a u tom razdoblju nije bilo primirja.

Peskov nije išao tako daleko da isključi olimpijsko primirje, ali je rekao da još nitko nije poduzeo nikakve službene korake u tom pogledu.

Linije bojišnice u Ukrajini nisu se dramatično pomaknule od kraja 2022., ali Rusija je ponovno preuzela inicijativu otkako je zauzela grad Avdijivku u veljači.
Macron je u intervjuu francuskim medijima rekao da će Francuska učiniti sve da dođe do primirja u sukobima u Ukrajini, Gazi i Sudanu, te da će po tom pitanju angažirati kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

"To je prilika u koju ću pokušati uključiti mnoge naše partnere. Kineski predsjednik dolazi u Pariz za nekoliko tjedana, zamolit ću ga da mi pomogne", rekao je.

Peskov je, odgovarajući na zasebno pitanje o Kini, rekao da je stajalište Pekinga o ukrajinskom sukobu "vrlo uravnoteženo i konstruktivno".

Kina, koja nije osudila invaziju Moskve i znatno je potaknula trgovinu s Rusijom od početka rata, prošle je godine iznijela mirovnu inicijativu koja se sastojala od skupa općih načela koja nisu uključivala pojedinosti o tome kako sukob privesti kraju .

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater