istarski relijaš

Viliam Prodan uoči početka sezone: U novu sezonu ulazimo s full gasom

| Autor: Nina Petrović
Viliam Prodan i Marko Stiperski

Viliam Prodan i Marko Stiperski


Viliam Prodan, jedan je od najboljih rally vozača, koji je čak pet puta bio proglašen prvakom Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja te se uz rally ovaj poduzetni Istrijan bavi i privatnim poslom koji iziskuje život na relaciji Istra-Zagreb-Zagreb-Istra. Kako sam kaže, jedva čeka početak sezone.

- Nastup na hrvatskom izdanju rally WRC natjecanja i povratak u prvenstvo Hrvatske s novim automobilom su prvi na listi ovogodišnjih događanja - kaže Prodan.

Preslikati model

Kako bi start sezone dočekao pripremljen Prodan i njegov suvozač Marko Stiperski zimsko vrijeme provode u intenzivnim pripremama za novu sezonu.

- Pripreme rally natjecatelja sastoje se od nekoliko ključnih elemenata. Osiguravanje budžeta, fizičkih priprema te što više treninga i testiranja s automobilom. Bitno je što više biti u automobilu, a to je kod nas veliki problem u zimskom periodu. Prvi nastup očekuje nas tijekom veljače i to na pripremnom natjecanju u Italiji - kaže Prodan.

Prošlu sezonu Prodan je započeo s novim suvozačem Markom Stiperskim, što se pokazalo kao pun pogodak. Osim novog suvozača početak godine označio je i novo prvenstvo, a za dvojac Prodan- Stiperski odluka je pala na natjecanje u Slovenskom prvenstvu. Razloge i motivaciju objasnio je na sljedeći način.

- Vrlo jaka liga bila nam je dodatni izazov, a novi suvozač samo motiv da budemo bolji i brži. Nastupima u Sloveniji smo zadovoljni, ali smo na pola prvenstva stali s daljnjim nastupima jer smo odlučili da nam je bolje početi s pripremama za 2024. s potpuno drukčijim automobilom. U nastavku sezone odradili smo dva natjecanja s novim automobilom i dobili korisne informacije za nadolazeću sezonu. Rekao bih da je 2023. bila jedna dobra trening sezona - kaže Prodan, koji se nada da bi se u kvaliteti organizacije Slovenskog prvenstva mogli ugledati i Hrvati kako bi i hrvatsko prvenstvo napokon zasjalo. - Brzinski ispiti su vrlo slični u Sloveniji i Hrvatskoj. Razlika je u kvaliteti posada i izvedbe samih natjecanja. Nadam se da će se već iduće sezone i kod nas preslikati modeli natjecanja kakve prakticiraju Slovenci, kako bi u tom slučaju mogli pričati i o kvalitetnom hrvatskom prvenstvu.

Kao jedan od iskusnijih relijaša u Hrvatskoj Prodan je prokomentirao i konkurenciju među vozačima u Hrvatskoj, osvrnuvši se na mlade potencijale u rallyju i objasnio zašto više vrijedi iskustvo nego talent.

Loša konkurentnost

- Jedan od problema hrvatskog relija jesu loša konkurentnost i veliki budžeti potrebni za nastupe. Zato dolazimo do loše konkurentnosti. Novim konceptom, koji je u planu za 2024. godinu, nadam se da će se promijenit stvari na bolje. Mladih ima, ali trebaju puno raditi da bi se digli u ozbiljnu konkurentnost - smatra Prodan.

Uskoro, sredinom veljače, u Hrvatska kina stiže dugo očekivani film Race for Glory, Audi vs. Lancia. Ovaj film donosi radnju koja prikazuje intenzivnu bitku između dvaju automobilskih divova tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine, tijekom žestokog rivalstva između Njemačke (Audi) i Italije (Lancia).

- Sa zanimanjem sam pratio najave ovog filma jer me zanima kako su ovu temu ekranizirali i vjerujem da ću među prvima otići u kino i pogledati ga. Odnosi s vozačima uvijek su profesionalni i nema nekih trzavica, bez obzira na vrstu natjecanja ili lige. Sve se rješava sportski, na utrci. Tu imamo priliku pokazati sportsko rivalstvo, a izvan smo svi zajedno u dobrim odnosima. Fair play je nešto što iznimno cijenim još od malih nogu kad sam trenirao nogomet, tako da sam te sportske vrijednosti prenio u rally - pojašnjava Prodan, koji ističe da se u samoj najavi filma mogu vidjeti razni rally trikovi, kojima obiluje i sam film. - Posebno me zanima koje rally trikove su u vožnji koristili. Tko zna, možda pokupim koji filmski manevar za iduću sezonu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum