europsko prvenstvo u rukometu

Riječki bek uoči Rumunjske: "Imamo sve u svojim rukama, pobjedom prolazimo u drugi krug"

| Autor: Igor Duvnjak
Tin Lučin (Pixsell)

Tin Lučin (Pixsell)


Da mogu birati između one prve prezentacije ili pak trilera s neugodnim epilogom u duelu s Austrijancima, naravno da bi hrvatski navijači za večeras s Rumunjima odabrali rukometni »love story« sa Španjolskom u posljednjoj hrvatskoj utakmici B skupine EP-a u Mannheimu.

Nasuprot je reprezentacija s kojom je naša selekcija igrala pradavno, Hrvatska i Rumunjska samo su dva puta do sada igrale međusobno na velikim natjecanjima, još u Portugalu na Europskom prvenstvu 1994. godine kada je Hrvatska na putu do bronce slavila 24:23 i onda na Svjetskom prvenstvu u vedskoj 2011. godine kada su naši rukometaši pobijedili 27:21.

Davni su dani kada je Rumunjska u rukometu drmala svijetom, nekadašnja velesila se na Europsko prvenstvo vratila nakon dugih 27 godina. Zauzimala je na EP-ima 1994. i 1996. godine 11. i 9. mjesto što nije ni sjena nekadašnjem rumunjskom sjaju, davnoj eri kada su asovi svjetske klase Gatu, Gruia i drugi nanizali četiri olimpijske i šest svjetskih medalja.

Momčad koju vodi nekadašnji slavni trener Barcelone Xavi Pasqual, koji je s katalonskim velikanom osvojio čak 50 trofeja od čega su tri Lige prvaka, u Mannheimu nije nimalo impresionirala. Rumunjska je nakon dvaju poraza od Austrije i Španjolske, od koje je poražena čak 12 golova razlike, izgubila sve mogućnosti za prolazak dalje. To kaže puno, ali ne i sve o ečerašnjoj utakmici, kako može izgledati suparnik koji »skupo prodaje kožu« Hrvatska se jako dobro uvjerila s Austrijancima.

Hrvatska večeras kao veliki favorit lovi drugu pobjedu u skupini i s njom krenuti za Köln na drugu fazu natjecanja.

 Austrija nas nije iznenadila. Odmah nakon utakmice sa Španjolskom najavljivali smo da će to biti puno teža utakmica jer nam sigurno neće ići sve od ruke kao u prvoj utakmici i upravo se to i dogodilo. Kad je najviše trebalo, promašili smo neke lagane šuteve, izgubili neke lopte i možda primili nesretno neke golove od bloka. Eto, na kraju svakome po bod. Cijelu utakmicu vodili smo nekako s dva-tri razlike i nikako da je prelomimo. Na kraju je možda nedostajalo malo koncentracije, možda malo i sreće da bismo uzeli sve bodove – rekao je riječki bek Tin Lučin, jedan od onih koji, uklapajući se u sivilo momčadi, u nastavku EP-a želi iskupljenje.

– Još uvijek imamo sve u svojim rukama za prolaz, ali moramo se nadati da će Španjolska dobiti Austriju i opet je to za nas dobra situacija. Sigurno ćemo dignuti glavu gore. Kao što nakon prve utakmice nije bilo nikakve euforije, tako ni sada nećemo spuštati glave. Ovo je Europsko prvenstvo, vidite i druge utakmice. Farski otoci otkinuli su bod Norveškoj, Francuska je od  Švicarske izgubila bod, ovo nije nikakva tragedija i još uvijek pobjedom sigurno prolazimo u drugi krug – dodaje Lučin.

Skupina B

Hrvatska – Rumunjska 18 sati
Španjolska – Austrija 20.30 sati

Hrvatska  2  1  1  0  67:57  3

Austrija  2  1  1  0  59:52  3

Španjolska  2  1  0  1  65:63 2

Rumunjska  2  0  0  2  48:67  0

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini