AKCIJA U SRBIJI

Potraga za djevojčicom: "Otkrivena je rupa na imanju, to su kanali dugi oko 10 km povezani s rudnikom"

| Autor: Portal NoviList
(Twitter)

(Twitter)


Gdje je dvogodišnja Danka Ilić? Svi se to pitamo od utorka kada se djevojčici izgubio svaki trag, a njena majka je u 13.45 prijavila nestanak.

Alarmirana je čitava javnost, prvi put se aktivirao sistem “Pronađi me”, više stotina policajaca je stiglo u Banjsko polje, desetine novinara izvještavaju, ali i nakon više od 50 sati danonoćne potrage djeteta nema.

Za to vreme su ispitani i poznanici i komšije, ali i roditelji. Otac je bio na poligrafu, majka je odbila poligraf jer je trudna, a njen telefon je odnijet na vještačenje. Slučaj je zastrašujuć, a kako vrijeme odmiče i kako stižu različite informacije, postaje sve misteriozniji.

Gosti “Usijanja” koji su detaljno analizirali ovu temu bili su Slavica Radovanović, pukovnica MUP-a u penziji i narodna poslanica Narodnog pokreta Srbije Rajko Nedić, glavni urednik Kurira i  dr. Ana Budak, odvjetnica, kako javlja Kurir.

Nedić je iznio informacije vezane za rupe blizu kuće, kao i to da su se ekipe vatrogasaca uputile u te kanale ne bi li pronašle trag  nestale Danke:

– Čuli smo i vidjeli da su prošla vatrogasna i nova policijska vozila pod rotacijom. U suštini, cijeli taj teren se prekopava  bagerima. Naime, pronađena je rupa na imanju, to su neki kanali koji su dugački oko 10 kilometara i koji su povezani s lokalnim rudnikom. Kada je otrkivena jedna od tih rupa, pristigli su vatrogasci koji se tamo spuštaju.

Dakle, tuda se voda dovodi ili odvodi do tog rudnika, tu je čitav splet podzemnih tunela. Ima više takvih šahtova koji imaju pad i idu ispod zemlje. Zato su došle nove jedinice i ekipe vatrogasaca koje će pokušati da se uz pomoć kamera i reflektora spuste dole i vide da djevojčica možda nije upala tu. Tu je bila šumovito, dosta šute i otpada i kada su to bageri razgrnuli, otkriven je taj tunel. Došli su do zaključka da je tu jedan od tih spusta za kanal dugačak 10 kilometara, kaže Nedić, kako javlja Kurir.

Budak je komentirala činjenicu da su roditelji u policiji drugi dan, pušteni su, pa vraćeni, potom zadržani:

– Nije to uobičajeno, da idete dva puta, ali nije ni nezakonito. U ovako kompliciranim slučajevima moglo bi se reći da je ovo dobar korak je pokazuje da policija, odnosno javni tužilac koji rukovodi postupkom ima ideju i pravac u kojem smjeru istraga mora ići. Ono što je važno istaći je da ne bi trebalo prejudicirati nekakvu krivicu roditelja uslijed činjenice da su dvaput išli u policiju jer je to dozvoljeno.

Nedić je spomenuo naslovnu stranu Kurira, pa je otkrio:

– Bavimo se ključnim pitanjima koji su se pojavili u međuvremenu. Prvo pitanje je da li je čudno da je majka poslije mnogo godina došla u selo i dovela djecu da se igraju. Objasnit ću, mi smo u prvim informacijama imali da ta kuća pripada Dankinom ocu i da su oni dolazili tamo povremeno. S obzirom na to da je ovih dana bilo lijepo vrijeme, oni su htjeli iskoristiti tu vikendicu pa je došla sa sinom i kćeri Dankom. 

Međutim, ispostavilo se da je taj dan bilo loše vrijeme, da je kuća zaključana. Majka je ušla unutra da da vodu sinu i u tom trenutku je Danka nestala, to smo čuli. Ispostavilo se da je kuća zaključana i da je majka iz tog bijelog Forda davala vodu sinu. Majke je parkirala auto iza kuće, iako je bilo mjesta ispred pa je sumnjivo jer djeluje kao da je htjela nešto sakriti, kaže Nedić, kako javlja Kurir.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini