gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Tostiera dell Diavolo

| Autor: The Outlaw Chef


Mrkla je noć, ja sam se vratio s Brijuna i spravljanja jedne predivne večere na Brijunskoj rivi… Ledeni tuš i eto me u krevetu… I dok polako tonem u san… Sve si nešto gledam i razmišljam… Onako ležerno, a opet dovoljno ozbiljno ….

Francuzi imaju svoj toast koji je ujedno i kompletan obrok. Zovu ga "Madamme Croque Casserole"… Ukratko to je toast sa šunkom, sirom i jajem na oko na vrhu tosta… Možda je malo nespretan za jelo, ali je zato vrlo ukusan i samodostatan… Prisjećam se kako sam na Radio Maestralu prije četiri, pet godina uživo u studiju radio istarsku inačicu ovog tosta, a nazvao sam ga "Šjora Foška".

Madame Croque sadrži u sebi i na sebi šunku sir i jaje na oko, dok Šjora Foška sadrži u sebi i na sebi: rokulu, istarsku pancetu, malo domaće šalše od pomidora i na samome vrhu jaje na oko s prženom fetom pancete… Koji je isto tako ukusan, kaloričan, ali isto tako malo nespretan prilikom izjedanja…

To je bilo onda, a kako bi danas, pet godina kasnije, pogonjen i dalje gastro ludilom napravio inačicu ovog tosta, a da ne bude toliko nespretan za jelo i nešto manje kaloričan… A da opet obuhvati jaje u sebi…. Hm… Kad sam ulazio u kuću zadnji mi je kadar u oku bio dugačka vaza s lukom vlascem, timjanom i mentom.

Prije sam toga vidio limun u velikoj vazi tamo odmah pored kamenog zida… Dakle, kako bi rekao jedan detektiv lik iz crtića zvan Praskatron - "Kombiniram": imam jaja, imam luk vlasac i list limuna. Onda ovako: umjesto jaja na oko napravit ću omlet kojeg ću staviti unutar tosta pa će biti jednostavniji za jelo.

Prvo ću napraviti aromatizirano maslinovo ulje uz pomoć eterike iz lista od limuna. Ovakav blago citrusni okus savršeno će se sljubiti sa okusom topljene gaude i luka vlasca koji će se nalaziti u omletu koji će biti omeđen fetama hrskavog polutoplog kruha… Ah, kvragu!

Gubim svijest i tonem u san… Taman sam na vrijeme iskoristio ovo stanje između sna i jave dok se podsvijest počela pomalo dizati, a svijest spuštati… To je plima i oseka uma koja se dešava svaki put kad tonemo u san i tamo se susreću naše svjesne i podsvjesne misli…

I dok mi se u dubini duše smijao Vrag i ponavljao ove dvije riječi: "He, he, he, samo naprijed mladiću", ja sam izgubio svijest s osmijehom na licu jer sam znao, znao sam da sutra ćim otvorim oči, opet kuham… He, he, he …

Tostiera dell DiavoloTostiera dell Diavolo

Sastojci za jednu osobu koja voli dobro pojesti

  • 2 jaja 
  • 3 svježa lista od limuna
  • 12 dkg gaude
  • 1 manji stručak luka vlasca
  • 2 fete kruha (nekog vama omiljenog)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli
  • 1/3 čajne žličice crnog, friško samljevenog papra

Priprema

Na srednje jakoj vatri, na zagrijanom maslinovom ulju pržite tri limunova lista tridesetak sekundi da aromatizirate ulje. Nakon toga izvadite listove iz tave, pa u tavu stavite jaja i sitno nasjeckani luk vlasac kojeg ste prethodno usitnili pa izmutili s jajima.

Pecite na srednje jakoj vatri sve dok smjesa ne postane gotovo kompaktna - neka bude još lagano mekana, pa dodajte 10-ak deka naribane gaude (ostatak čuvajte za kraj).

Nakon još nekih trideset do četrdeset sekundi prženja, preklopite omlet na pola pa ga ostavite 10-ak sekundi na papirnatom ubrusu na ravnome tanjuru (da upije višak ulja).

Slaganje tanjura

Na ravni tanjur stavite fetu istostiranog kruha. Na tu fetu stavite omlet s vlascem, pa ga poklopite s drugom fetom istostiranog kruha.

Sada razrežite oštrim nazubljenim nožem tost na pola tako da dobijete dva trokuta. Naslonite dobivene trokute jedan na drugi pa preko njih bacite preostalih 2, 3 dkg gaude.

… I zatim jedite i uživajte u blagom okusu kojeg je list limuna pustio unutar maslinovog ulja. Taj se okus sljubljuje s okusom topljene gaude u jaju omeđenom hrskavim tostom…

Damjan Bistričić

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine.

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom, samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter