GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Steak the Master

| Autor: The Outlaw Chef


U ovom kaosu reda ili u ovom redu kaosa kojeg nazivamo "svijetom koji nas okružuje" vrlo je važno ostati pribran i ne reagirati na prvu. Zapravo NE koristiti trenutnu reakciju kao odgovor tijela i duha na nešto doživljeno. Trenutna reakcija i nije previše zdrava za našu sadašnjost i budućnost.

Umjesto nje treba koristiti odgovor - koji naš um nedugo nakon što smo izignorirali prvotnu reakciju - stvori unutar naših misli. Uvijek je bolje tako… Ja sam se našao na jednom mjestu na kojemu su bili izloženi bifteci… Na prvu, trenutna reakcija na viđeno stvorila mi je sliku u glavi: pečenog komada mesa na maslinovu ulju i maslacu s vrhom svježeg ružmarina i okus njegove eteričnosti uslijed djelovanja vrelog maslaca i maslinova ulja koji ga navlažuju prelijevajući se po mesu… Ali onda kada sam na trenutak ili dva zastao i malo bolje promislio… sjetio sam se da kod kuće imam stručak svježe ubranih divljih šparuga, pa ako spojim biftek s njima i još dodam jedan patlidžan, sok od crvene naranče, par listova kadulje koji mi rastu tu odmah ispred ulaznih vrata… mogu dobiti nešto puno zanimljivije i ukusnije za moje cijenjeno nepce…

Dakle… što čekamo… krenimo putevima Le Art Brut Kuhinje i navlažimo svoj um…

Steak the MasterSteak the Master

Sastojci za jednu osobu:

  • 25 dkg goveđeg bifteka
  • 10 dkg bijelog grožđa
  • 10 dkg divljih šparuga
  • 1 crvena naranča
  • 10-ak manjih listova kadulje
  • 1 patlidžan
  • pola tikvice
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 3 jušne žlice sezamovih sjemenki
  • 10-ak većih grančica svježeg ružmarina
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra

Priprema:

1) Izrežite na polovice dvadesetak bobica bijelog grožđa (ako možete nabavite grožđe bez košćica ako ne možete onda izvadite košćice prije termičke obrade).

2) Stavite aluminijsku foliju na duplo. Zatim namažite biftek s obadvije strane cvijetom morske soli, crnim friško samljevenim paprom i maslinovim uljem. Na dno folije poredajte desetak polovica bobica od bijelog grožđa i pet šest manjih svježih listova kadulje. Na bobice i listove položite biftek. Na biftek ponovo posložite desetak polovica bobica bijelog grožđa i pet šest listova kadulje. Zatim biftek zamotajte u foliju i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi sa strane cca 10-ak minuta.

3) Na drugu duplo presavijenu aluminijsku foliju položite desetak većih grančica ružmarina. Na te grančice položite patlidžan kojeg ste prethodno razrezali na trakice ali da ostane u jednom komadu pa iznutra i izvana namazali grubom solju, pa sačekali 30-ak minuta da ispusti gorčinu i ljutinu koju ste odstranili papirnatim kuhinjskim ubrusom. Zatim ste taj isti patlidžan namazali maslinovim uljem i u njega utrljati prstohvat cvijeta morske soli i prstohvat crnog friško samljevenog papra.

4) Takav patlidžan s ružmarinovim grančicama dobro zamotajte u aluminijsku foliju pa ga stavite peći u pećnicu na 210 stupnjeva Celzija.

5) Nakon petnaestak minuta što se ružmarin pekao na gore navedenoj temperaturi, u pećnicu stavite naš biftek omotan u aluminijsku foliju. Pecite sve ovo još nekih 10 minuta pa izvadite i patlidžan i biftek nek odstoje na sobnoj temperaturi 7 do 10 minuta omotani u aluminijsku foliju.

6) U međuvremenu na manjoj tavi na vrelome maslinovom ulju pržite pola tikvice naribane preko ribeža na srednje, tri jušne žlice sjemenki od sezama, prstohvat cvijeta morske soli, sok jedne crvene naranče i desetak dkg divljih šparuga. Nakon cca 7 minuta maknite tavu s izvora topline.

7) Otvorite foliju od patlidžana i kuhinjskim brenerom dobro zapalite njegovu površinu sa svih strana tako da po sebi dobije smećkaste tonove.

8) Otvorite foliju od bifteka pa ga plamenom kuhinjskog brenera s jedne i druge strane zapecite (cca 20 do 30 sekundi sa svake strane dok ne dobije smećkaste tonove)

9) Slaganje tanjura:

Odmah zatim na veliki ravan tanjur stavite patlidžan tako da sliči oguljenoj banani (pogledaj fotografiju), na dno tanjura pored patlidžana napravite podlogu od sjemenki sezama, šparuga i naribane tikvice u soku od naranče a na tu podlogu stavite naš biftek. Sve ukrasite s nekoliko bobica grožđa , nekoliko listova kadulje i kojim vrhom šparuge… Pa onda zarežite naš biftek i stavite ga u usta i pustite vaše cijenjeno nepce da odradi svoje … dobar vam tek dragi moji čitatelji… vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini