(Foto Wikimedia Commons)
Danas odlazimo na sjever Hrvatske, u Međimurje. Na meniju danas je Međimurska gibanica - slatki klasik međimurske kuhinje s različitim slojevima i nadjevima. Kombinacija svježeg sira, jabuka, oraha i maka oduševit će i najiskusnije sladokusce, stoga da ne dužimo - krenimo u pripremu.
Prvi nadjev
Drugi nadjev
Treći nadjev
Četvrti nadjev
Premaz
Gornji sloj
Krećemo s prvim nadjevom. Sameljite orahe i pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i rumom. Mlijeko prokuhajte i njime prelijte orahe.
Za drugi nadjev, ogulite i naribajte jabuke, pa dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Nadjev lagano ocijedite prije slaganja na tijesto.
Sir, jaja, koricu limuna, šećer i vanilin šećer izmiksajte ili umutite pjenjačom za treći nadjev.
Konačno, za četvrti nadjev u mlijeko dodajte mak, šećer i grožđice. Prokuhajte pet minuta i ostavite da se ohladi.
Kada ste pripremili sve nadjeve, lim za pečenje premažite nekom masnoćom i krenite slagati slojeve. Ne zaboravite svaku koru premazati masnoćom prije nego dodate nadjev.
Redajte tri lista nadjeva od oraha, dva od maka, dva od jabuka i dva od sira. Završite s zadnja tri lista, vilicom izbodite i premažite s 2 decilitra kiselog vrhnja i 2-3 žličice smjese od sira.
Gibanica se peče sveukupno sat vremena - prvih pola sata na 160, a drugih na 170 stupnjeva. Dobar tek!
Izvor: Index recepti