gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Jaje alla crying Elvis

| Autor: The Outlaw Chef


Zadnjih me nekoliko godina dva gospodina koja se zovu Elvis (ima još jedan treći Elvis ali on je psiholog i sasvim cool tip iz nekog drugog punk/rock filma).. uglavnom ova dva Elvisa stalno me pitaju: "Ej si napravio neki recept s jajem?", "Ima li tu jaja u ovome jelu?", Kad će nešto s jajima?".

Evo inspiriran ovom dvojicom meni dragih wild gentlemana i pričom o jajetu "Alla Benedict" gdje je jedan kuhar u New Yorku početkom 20. stoljeća kreirao ovo jelo s jajem za neke svoje stalne goste nakon što su ga oni upitali da izmisli nešto novo za doručak… ja sad početkom 21. stoljeća kreiram "jaje alla crying Elvis" za ovu dvojicu velesilu momaka…

Možda ukoliko im se ovaj recept svidi, možda ga nakon njih dvojice prihvate i drugi ljudi pa ćemo popularna "jaja Benedict" imati i "jaja Elvis" pa će ovaj svijet biti bogatiji za jedno jaje više… dakle što čekamo, krenimo u kuhinju i bacimo nešto na tavu … yhaaaaaa!

Jaje alla crying ElvisJaje alla crying Elvis

Sastojci za jednu osobu (ovo jelo mogu jesti i ljudi koji se ne zovu Elvis):

  • dvije fete kruha za tost
  • 10 dkg tikvice
  • 7 dkg mrkve
  • 5 dkg badema
  • jedan kiseli krastavac
  • 5 do 6 bobica crnog stolnog grožđa
  • pola glavice luka
  • sok od pola mandarine
  • desetak listova kadulje
  • petnaestak listova divljeg maslačka
  • tri grančice svježeg ružmarina
  • jedan manji stručak sviježeg peršina
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećina čajne žličice crnog papra

Priprema:

U manjoj metalnoj tavi ili zdjelici za pečenje stavite bobice crnog stolnog grožđa pa prelijte s cca. 1,5 dcl maslinovog ulja, ubacite unutra svježe listove kadulje, prstohvat cvijeta morske soli, pa preko svega naribajte na ribež na sitno pola glavice luka.

Sve ovo u manjoj metalnoj tavi ili zdjelici za pečenje stavite u zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa na 15 minuta, pa izvadite zdijelu iz pećnice.

Oštrim nožem usitnite sviježi peršin i listove maslačka. Na ribežu na sitno izribajte mrkvu. U zdijelici izmiješajte sitno nasjeckan peršin, sitno nasjeckane listove divljeg maslačka, sitno naribanu mrkvu, sok od pola mandarine, prstohvat papra i prstohvat soli. Oštrim kuhinjskim nožem badem nasjeckajte na full tanke listiće. Kiseli krastavac izrežite na kolutiće.

Tikvicu izrežite na kolutiće pa ju par minuta sa svake strane pržite na maslinovu ulju.
Na zagrijanom maslinovom ulju na srednje jakoj vatri u plitkoj tavi pecite jaje na oko. Kada donji dio pobijeli i lagano očvrsne, a dok je gornji dio još uvijek lagano sluzav, širom špatulom prebacite naše jaje iz tave u manji lonac s kipućom slanom vodom, jušnom žličicom jabučnog octa i tri ružmarinove grančice.

Nakon 30 do 40 sekundi izvadite jaje iz kipuće vode na ravan tanjur na koji ste stavili kuhinjski papirnati ubrus da se upije višak tekućine. Istostirajte dvije fete kruha. Na donju fetu prije stavite nekoliko bobica grožđa kojeg ste zapekli u pećnici u maslinovom ulju, kadulji i naribanom luku, pa ih čajnom žličicom zgnječite i razmažite po tostiranom kruhu.

Zatim po tom grožđu stavite smjesu naribane mrkve, peršina, listova maslačka u koju ste stavili jušnu žlicu maslinovog ulja u kojemu ste pekli grožđe, sok mandarine, papar i sol i sve dobro izmiješali. Po toj gustoj smjesi mrkve, mandarine, peršina i lista maslačka poredajte tikvicu prženu na maslinovu ulju. Po tikvici poredajte kiseli krastavac na fete.

Na kiseli krastavac na fete stavite naše "jaje na oko" kojeg ste pržili pa malo prokuhali…zatim žumanjak oštrim nožem zarežite na pola da lagano curi po svemu i naokolo po jaju pobacajte tanke listiće badema koje ste isjekli. Poklopite drugim fetom tostiranog kruha i zagrizite …

Zagrizite duboko i zaronite u svijet isprepletenih osjećaja sreće, blage eterika i okusa koji se međusobno isprepliću i ispunjavaju vaš duh nekim blagim zadovoljstvom i lakoćom postojanja … dobar vam tek dragi moji ljudi … Vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum