KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Isprobajte talijanske chiacchiere, posebne slastice koje se vežu uz karneval

| Autor: Glas Istre
(Foto: Shutterstock)

(Foto: Shutterstock)


Tradicija je da se slastice, posebno kalorične i pržene, jedu upravo u ovom razdoblju godine, između Sveta tri kralja i početka korizme.

Deserti koji se tradicionalno konzumiraju u ovo doba godinetemelje se na “bogatim” sastojcima kao što su šećer, maslac, jaja i čokolada, koji su se u prošlosti smatrali luksuzom.

Oni su ukazivali na ideju obilja koje često nije bilo na stolovima običnih ljudi osim u posebnim trenucima godine.

Karneval uključuje tradiciju povezanu s poganskim slavljem zime i buđenja prirode, u kojem se konzumiranjem slatkiša slavio kraj hladnog razdoblja i dolazak proljeća.

Te su tradicije kasnije integrirane u kršćanske karnevalske proslave.

Slavlja, maske i veselje sastavni su dio tradicije, zajedno sa slatkišima, u mnogim kulturama vezani uz blagdansko i radosno ozračje slavlja.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 2 jaja
  • 30 g omekšalog maslaca
  • 30 g šećera
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • šećer u prahu za ukrašavanje

Priprema:

Uzmite zdjelu i pomiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo, jaja, šećer, kockice maslaca i koricu limuna.

Sve pažljivo izmiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.

Potom podijeliti na manje loptice i svaku razvaljajte valjkom na pobrašnjenoj podlozi, nastojeći dobiti što tanje listove.

Nazubljenim kotačićemizrežite pravokutnike otprilike 10×8 cm i u središnjem dijelu napravite male rezove.

Chiacchiere stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da odstoje pola sata u hladnjaku.

U međuvremenu zagrijte statičnu pećnicu na 180°.

Pecite ih oko četvrt sata.

Chiacchiere treba poslužiti ohlađene, a zatim ih posuti šećerom u prahu.

Možete ih umočiti do pola u otopljenu čokoladu i ostaviti da se stegne.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum