KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Gravče na tavče - makedonski specijalitet za prste polizati

| Autor: Glas Istre
(Livio Černjul/Arhiva)

(Livio Černjul/Arhiva)


Grah, fažol, pasulj - svestrana je namirnica koja se može pronaći u kuhinjama diljem svijeta. Tako se grah i u Hrvatskoj naveliko kuha, peče, sprema, a svaki način pripreme je na svoj način neodoljiv.

Danas donosimo recept susjeda sa juga - makedonski gravče na tavče. Ovaj klasik se smatra nacionalnim jelom Makedonije, baza mu je upravo grah, a tradicionalno se servira u glinenim posudama.

Sastojci za 2 osobe:

  • Jedna veća kapula
  • Glavica luka
  • Peršin
  • Panceta
  • Vegeta, sol, papar
  • Crvena mljevena paprika
  • Dvije konzerve graha
  • Kobasice
  • Dvije žlice koncentrata rajčice

Priprema:

Ugrijte ulje i popržite kapulu (posolite da brže uvene). Kada kapula uvene, dodajte pancetu i pržite pet do sedam minuta, te dodajte nasjeckani luk.

Kada se sastojci u tave sjedine, dodajte mljevenu papriku i koncentrat od rajčice. Vodu od graha iz konzerve procijedite i dodajte u tavu. Začinite Vegetom, soli i paprom, pa kada zakuha dodajte grah i na laganoj vatri uz miješanje kuhajte još 20 do 30 minuta.

Pripremite tepsiju, a pećnicu ugrijte na 200°. Sastojke iz tave prebacite u tepsiju i dodajte kobasice, pa pecite u pećnici još 20 do 30 minuta. Jelo je gotovo kada grah poprimi hrskavu koricu.

Dobar tek!

Izvor: Coolinarika

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini