GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Rižoto "alla black apple"

| Autor: The Outlaw Chef


Na Verudi Porat, jušto ulicu ispod moje, živi Marvin. On vam je prvi duhovni rođak od Marvela onog gospodina koji je napravio Spidermana, Ironmana, Kapetana Ameriku i još neke super junake. Ovaj naš Marvin za razliku od njihovog Marvela dela super tapicirunge za kantrige i viture… ali samo za prijatelje… tako su na red došle i kantrige iz moje kužine… I tako…

U oldschool garaži našla su se dva frajera, dva "oldschool punk/rockera" u stvari jedan je punk/rocker dok je drugi rocker/punker… tu smo raspravljali o svemu i svačemu, uspoređujući vještinu tapiciranja namještaja sa vještinom kuhanja… budući da je i Marvin strastveni kuhar.

Ja bih izlagao neke svoje tajne i trikove u kuhanju a on bi govorio o svojim trikovima u tapiciranju i uvijek bi došli do zaključka da je u stvari princip od oba dvije na izgled različite discipline isti… a onda smo kao dva oldschool rock / punkera i punk / rockera opleli po anarhiji… kao ono: "Anarhija toooo! Ti ti je najbolje! Furaš samo svoj film! Sloboda !"

A ustvari smo se sakrili malo u mentalni mir od svojih žena u garažu pa glumimo tu kao neke "Marvelove super junake"… "Ovaj zadnji recept ti je bio bomba, a što ćeš kuhati za ovu subotu?", upita on mene… hm… malo sam se ogledao po njegovoj garaži i pogled mi je pao na uzorak ponoćno crne s pjeskastom teksturom kože kakvu bih volio da su sicevi u mojoj Alfi… i to me podsjetilo na crnilo od sipe a u džepu sam imao jabuku koju sam planirao pojesti nešto kasnije, dok bih vozio svoje kantrige od kužine u Alfi kući…

I odmah mi je u mojem manijakalnom "Le art Brut Cuisine" umu sinulo: "Pravit ću - Black Apple- rižoto" odgovaram ja njemu… A pao je i dogovor da bi možda jedan od idućih recepata mogli odraditi zajedno… i eto… već drugog dana dok sam se vozio sa svojom "Brijunskom škvadrom mobile" u službeni posjet kolegama u Nacionalni Park Plitvice tipkao sam u mobitel ovaj jučerašnji susret "Punk / rockerskih" superjunaka i njihovih gastronomskih planova u lokalnoj garaži…dok je auto podrhtavao po krpanoj cesti koja je imala po sebi maskirne uzorke nekoliko nijansi sive boje… kroz prozor našeg vozila opazio sam da je netko "opiturao" starinsku bičikletu u bijelo i objesio ju zajedno s vazama šarenog cvijeća na obližnju banderu, dok je nama s lijeva iz sporedne uličice dobro uhranjena kokoš pretrčala cestu…

Šteta što nismo bili malo brži i skrenuli oštro u lijevo . Mogla je završiti u loncu i istrijanskome žgvacetu "alla Plitvice".

Rižoto alla black appleRižoto alla black apple

Sastojci za jednu osobu:

60 g riže

1 jabuka

12 do 15 dkg sira Gran padano

1 jušna žlica maslinovog ulja

korica od limuna

jušna žlica crnila od sipe

1/3 jušne žlice cvijeta morske soli…

Priprema:

Jabuku očistite od košćica i narežite ju na kocke nešto veće od zrna graška. Sir Gran padano također izrežite na kocke nešto veće od zrna graška. U manjoj tavi na vrelome maslinovom ulju, uz konstantno miješanje pržite jabuku. Nakon cca 4 minute dodajte 60 g riže pa uz konstantno miješanje kad riža poprimi staklenkasti (za cca 2 minute)izgled dodajte malo vode i nastavite miješati, uz povremeno dodavanje vode, ne previše tek toliko da smjesa ostane gusta ali ne i vodenasta. Zašto dolijevamo vodu a ne neki povrtni temeljac?

Iz razloga što želimo sačuvati blagi okus jabuke koji će se kasnije sljubiti sa okusom Grana padano sira i podići uz pomoć naribane limunove korice… dakle rižu i jabuku uz konstantno miješanje "kuhamo" na srednje jakoj vatri … nakon cca 10-ak minuta dodamo trećinu čajne žličice cvijeta morske soli pa nastavimo miješati… Pet minuta nakon dodavanja soli, riža bi trebala biti kuhana na nekih 75 do max 80 % , a jabuka mekana i blago rastopljena po riži. O tu smjesu riže i jabuke nakon gore navedenih pet minuta dodamo punu jušnz žlicu crnila od sipe i nastavimo konstantno miješati… nakon 2 do 3 minute od miješanja s crnilom od sipe dodamo sir Grana padano i nastavimo miješati i kuhamo na temperaturi još minutu pa zatim maknemo tavu s izvora topline i ostavimo naš rižoto 5 do 7 minuta da malo "odmori".

Slaganje tanjura:

Na veliki ravni tanjur stavimo kalup za rižota ili jednostavno velikom servirnom žlicom stavimo rižoto na tanjur, kao dekoraciju možemo staviti četvrtinu žute i četvrtinu crvene cherry rajčice iliti po naše pulski pomidora… po svemu naribamo svježu koricu od limuna i sad je naš rižoto spreman za konzumaciju… uživajte u sljubljivanju blage slankasto slatke arome jabuke sa "morskim šmekom" crnila od sipe i podizačem svježine limunove korice… Yhaaa! Dragi moji ljudi… YHAAA!

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter