PROSLAVA NA KORITIMA

FOTO / TRADICIJA DUGA GOTOVO ČETIRI DESETLJEĆA: Obilježena godišnjica planinarskog društva "Glas Istre"

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Usprkos lošoj vremenskoj prognozi, protekle nedjelje, na Brgudskim koritima održana je proslava 39 godina uspješnog rada Planinarskog društva Glas Istre iz Pule.

- Dan nije previše obećavao, pratili smo prognozu i nije nam bila naklonjena, rekli su planinari jučer na Koritima. No uporne i hrabre prati sreća pa su se oblaci iznad Brgudca ipak "rastvorili" i nakratko je zasjalo sunce. Mnogobrojni članovi pohodili su na Korita što s osobnim automobilima, što autobusom, poštujući trenutne epidemiološke mjere.

Upravo pred dolazak svih do kuće, prestala je kiša te je prigodan program započeo podjelom diploma za 16 polaznika Opće planinarske škole 2020./2021. koji su uspješno, unatoč nezavidnim mjerama, dovršili edukaciju, a upornošću su uspjeli doživjeti puno predivnih iskustava i završiti, kako su je sami prozvali "Covid planinarsku školicu". Nakon toga novo se članstvo zahvalilo svima koji su pomogli u organizaciji iste.

Sa željezničke stanice u Lupoglavu u jutarnjim satima krenuo je 3. tradicionalni planinarski pohod Lupoglav-Korita. Sudionika na pohodu bilo je 30-ak te su svi sudionici na startu dobili prigodne startne brojeve s logom društva.

Jovanka Katić i Bojan Prusac pobjednici su 3. pohoda jer su stigli na Korita srednjim vremenom između prvog i zadnjeg sudionika. Pobjednici, igrom slučaja i novi članovi društva za nagradu su dobili majicu planinarskog društva.

Planinarsko društvo Glas Istre - proslava 39. obljetnice na Koritima (Foto: Facebook)

Nakon što su svi sudionici stigli na cilj ispred planinarske kuće nastavljeno je druženje. Neki su na Korita stigli iz Brguca te se ispred planinarske kuće okupilo oko 60 do 80 sudionika. Teško je znati točan broj jer je nekolicina dan iskoristila i za uspone na okolne vrhove.

Sve prisutne pozdravio je novi predsjednik društva Željko Ravnić te je zajedno sa Sašom Kardinarom, voditeljem planinarske škole, polaznicima škole podijelio zaslužene diplome. Posebna je zahvala dodijeljena je Goranu Kosu bivšem predsjedniku društva.

Planinarsko društvo Glas Istre - proslava 39. obljetnice na Koritima (Foto: Facebook)

Druženje se nastavilo uz topli obrok i pjesmu uz gitaru koju je za sve prisutne zasvirao član društva Feručo Lazarić.

- PD Glas Istre za svoju 40 godišnjicu kratke ali bogate povijesti priprema izdavanje monografije društva, rekao nam je aktualni predsjednik društva Željko Ravnić.

U tih su se 40 godina izmijenile mnoge generacije planinara, mada su mnogi od prvih članova društva i danas aktivni.

Planinarsko društvo Glas Istre - proslava 39. obljetnice na Koritima (Foto: Facebook)

Društvo posljednjih godina broji nešto više od 400 upisanih članova, ali taj broj ipak svake godine raste što se može zahvaliti i redovnim organizacijama planinarskih škola i edukaciji novih planinara. Ove godine nažalost društvo je silom prilika moralo stati s organizacijom javnih predavanja u Rojcu na kojima su proteklih godina gostovali mnogi poznati planinari i alpinisti iz Hrvatske i Europe. Želite li postati planinar i sigurnom nogom koročiti u taj prekrasni svijet, da li u Alpe i još viša gorja, po nama i našoj najljepšoj Ćićariji, Velebitu... učlanite se u PD Glas Istre.

Više informacija se može naći na Facebook stranici Planinarskog društva Glas Istre ili na njihovoj web stranici www.pd-glasistre.hr.

Planinarsko društvo Glas Istre - proslava 39. obljetnice na Koritima (Foto: Facebook)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of