UZ BESPLATNO VODSTVO SVAKOG UTORKA OD 18 SATI

OTKRIJ PAZIN! Grad nad ponorom bana Dragonje za ljubitelje kulture, povijesti i adrenalina

Jamu možete istražiti uz speleološko vodstvo, u Speleo adventure Pazinska jama - Pazin cave, ili je preletjeti na zip lineu. Ako pak niste ljubitelj adrenalina, možete prošetati kilometar dugom poučno-pješačkom stazom

| Autor: Tiana LAKOSELJAC
(Foto: TZ središnje Istre)

(Foto: TZ središnje Istre)


U srcu Istre, ponosno uzdignut na rubu strmoglave litice, smjestio se Pazin. Od davnina središte uprave, gospodarstva i kulture, poseban po svojoj klimi, smješten u kotlini i ukrašen jedinstvenom prirodnom atrakcijom, idealan je za posjet u svako godišnje doba. Jedinstvena prirodna atrakcija i dubok ponor - Pazinska jama - često spominjana u književnim djelima, nadahnula je Julesa Vernea, a navodno je u njoj inspiraciju pronašao i Dante Alighieri pri pisanju opisa pakla u Božanstvenoj komediji.

Istarske rijeke

Pazinska jama pravi je primjer krške evolucije u Istri, a legenda o njezinom nastanku seže u daleku prošlost kada su u Istri, u suživotu s ljudima, živjeli divovi koji su im pomagali u svakodnevnim poslovima, najčešće u poljima. Poglavar divova bio je ban Dragonja, velik kao planina. Tada je dio Istre imao samo suhu zemlju, a drugi su dijelovi bili pod jezerima i močvarama pa ljudi nisu svugdje mogli obrađivati svoja polja. Zamolili su diva Dragonju da im podari vodu.

(Foto: TZ središnje Istre)

Može se sa speleolozima u obilazak Jame (Foto: TZ središnje Istre)

On je svojim volovima i plugovima zaorao brazdu kojom je potekla prva rijeka koju je nazvao po sebi - Dragonja. Zaorao je još jednom i nastala je druga rijeka koju je nazvao po svojoj ženi - Mirna. Krenuo je orati i treću brazdu za rijeku koju je htio nazvati po svojoj kćeri - Draga, no uslijed oranja s Pazinskog mu se kaštela počela rugati žena pazinskog kapetana govoreći da je brazda plitka i krivudava. Dragonja je tada odlučio prekinuti posao, a voda je navalila i zamalo poplavila cijelu dolinu. Smilovao se molbama ljudi, lupio nogom o zemlju ispred Pazinskog kaštela i na taj način otvorio veliku rupu koja je progutala višak vode. Umjesto Drage stvorena je rijeka Pazinčica, koja ponire unutar Pazinske jame.

Jamu možete istražiti uz speleološko vodstvo, u Speleo adventure Pazinska jama - Pazin cave, ili je preletjeti na zip lineu. Ako pak niste ljubitelj adrenalina, možete prošetati kilometar dugom poučno-pješačkom stazom i tako istražiti čari Pazinske jame.

(Foto: TZ središnje Istre)

Pazinski kaštel s atraktivnim muzejskim postavom (Foto: TZ središnje Istre)

Na litici ponad jame stoji Pazinski kaštel. Najbolji je to i najočuvaniji srednjovjekovni kaštel u Istri, koji se u papirnatim zapisima prvi put spominje 983. godine. U njemu se danas nalaze Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina, čije izložbe vrijedi pogledati.

Put nastavljamo prema pazinskoj župnoj crkvi posvećenoj sv. Nikoli. Crkva je izrađena 1266. te nadograđivana tijekom stoljeća. Najzanimljiviji dio njezina je unutrašnjost koju krasi križno-rebrasti svod na kojemu su naslikane freske iz, pretpostavlja se, 15. stoljeća te velike crkvene orgulje Gaetana Callida iz 18. stoljeća. Pored crkve izgrađen je i 45-metarski zvonik.

Cukerančić i Pašareta

Nakon ove šetnje pazinskom poviješću i legendama, vrijeme je za opuštanje uz pazinske cukerančiće i Pašaretu. Pazinski je cukerančić tradicionalna slastica koja se mora naći na svakom blagdanskom stolu. Umijeće je njegove izrade 2018. godine uvršteno u nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske, a specifičnog je razgranatog oblika. Blagdanski stolovi u Istri ne mogu ni bez Pašarete, bezalkoholnog gaziranog pića crvene boje, koje obitelj Ferenčić u Pazinu proizvodi već skoro 100 godina, ali je brižljivo čuvaju unutar granica Istarske županije pa je tako Pašareta pravi istarski suvenir.

(Foto: TZ središnje Istre)

Pazinski cukerančići… (Foto: TZ središnje Istre)

Ovo su samo neke crtice iz pazinske povijesti i sadašnjosti, vrijeme je da posjetite ovaj grad u središnjoj Istri i sami se uvjerite u njegovu ljepotu, možda i upustite u adrenalinsku avanturu kod Jame. Turistička zajednica središnje Istre organizira besplatne razglede gradića, naziva Central Istria free walk tour, pa se tako može razgledati i Pazin u pratnji lokalnog vodiča. Vođenje je na hrvatskom i engleskom jeziku svakog utorka tijekom srpnja i kolovoza od 18 sati. Ako se želi posjetiti i muzeje u Kaštelu, okupljanje je u 17 sati i plaća se ulaznica od 15 kuna.

(Foto: TZ središnje Istre)

… i Pašareta pravi su suveniri iz Istre (Foto: TZ središnje Istre)

U srijedu, 3. kolovoza, Pazin je domaćin i interpretativno-degustacijske šetnje - Central Istria walking degustation toura koji počinje u 19 sati. Uz zanimljive povijesne priče, posjetitelje očekuju i delicije lokalnih proizvođača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater