EKOCID U PAZINU

POSLJEDICE ENORMNIH PADALINA: Ogromne količine građevinskog otpada, guma i plastike završile u Pazinčici i Pazinskoj jami



Novosagrađeno korito, uz sjeverni rub jaruge Lakota, koje su posljednjih mjeseci gradili radnici Vodoprivrede na nalog Hrvatskih voda, nije izdržalo. Velika količina raznoraznog smeća, koje se gomilalo tijekom razdoblja kad je ondje bio ilegalni deponij, ali i kameni mulj koji je kasnije ondje godinama legalno deponiran, našli su se u vodotoku i okolišu neposredno uz bujicu Drazej, ali i nizvodno u Pazinčici

Nakon jake kiše sa subote na nedjelju, kada je poplavila i Pazinska jama, ogromne količine građevinskog otpada, plastike, guma te agrotekstila, ali i bijelog kamenog mulja, završile su iz deponija otpada Lakota u bujici Drazej, rijeci Pazinčici, a posljedično i u Pazinskoj jami onečistivši vodotoke, ali i istarsko podzemlje budući da se radi o rijeci-ponornici. Tamo ih je odnio snažni vodeni val kojeg je donijela bujica Drazej koja prolazi kroz deponij Lakota i zatim utječe u Pazinčicu.

Novosagrađeno korito, uz sjeverni rub jaruge Lakota, koje su posljednjih mjeseci gradili radnici Vodoprivrede na nalog Hrvatskih voda, nije izdržalo. Velika količina raznoraznog smeća, koje se gomilalo tijekom razdoblja kad je ondje bio ilegalni deponij, ali i kameni mulj koji je kasnije ondje godinama legalno deponiran, našli su se u vodotoku i okolišu neposredno uz bujicu Drazej, ali i nizvodno u Pazinčici.

Očito je da vodeni val nije uspješno kanaliziran kroz novo korito, već je dobrim dijelom prešao i preko platoa deponija, a voda je prodrla i unutar deponija Lakota, o čemu svjedoče novonastale manje rupe u samom deponiju iz kojih istječe bijela voda.

- Novo korito u deponiju Lakota je još u gradnji, zato treba biti vrlo oprezan kod iznošenja zaključaka, jer bi željeli da se projekt realizira do kraja. Moramo biti svjesni da je proteklog vikenda zabilježena ekstremna pojava padalina, što je prouzročilo veliku i naglu količinu vode koja je pretjecala i preko deponija. Nadam se da će Hrvatske vode kao upravitelji vodnim resursima i vodnogospodarskim objektima uspjeti pronaći kvalitetno rješenje, kazao nam je jučer pazinski gradonačelnik Renato Krulčić (IDS), dodajući da je "možda novi sustav (korita) građen ispod razine padalina koje su pale u subotu na nedjelju, i da će se u daljnjim razmišljanjima morati uzeti u obzir i ta količina padalina, s obzirom da smo svjesni sve većih vremenskih ekstrema".

Krulčić je pritom podsjetio da se na deponij Lakota godinama dovozio otpad, a da ga je gradska uprava tek 2015. uspjela posve dovesti pod kontrolu, dobivši sve potvrde ministarstva i županije za deponij inertnog otpada. (Anđelo DAGOSTIN i Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum