BUZET OUTDOOR

ADUT ISTARSKOG SJEVERA: Aktivan turizam gradi se zajedno s paraglajderima, penjačima i planinarima, trkačima i lovcima

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Radi velike potražnje austrijskih penjača za smještajem u blizini penjališta kojima se može penjati i zimi, dok su austrijska u to vrijeme pod snijegom, brojna su obiteljska domaćinstva u Roču registrirala iznajmljivanje soba. I doista su puni. Rade i u pred i posezoni, penjači koriste svaki sunčan vikend za dolazak, kaže Mila Nežić iz buzetskog TZ-a

Izuzme li se rafting kao nemoguća misija zbog karakteristika najduže istarske rijeke Mirne, sjever Istre u ponudi gotovo da ima sve adrenalinske sportove i to zahvaljujući primarno raznolikoj konfiguraciji terena od nizinskih 10 do iznad 1.000 metara nadmorske visine, ali i zaslugom poklonika aktivnog turizma. Slobodno penjanje, paraglajding, zmajaranje samo su dio sportske ponude Turističke zajednice Buzeta koja ih već desetljećima razvija u koordinaciji s klubovima slobodnog letenja, sportskog penjanja, ali i biciklističkim, enduro, speleološkim, treking, planinarskim, lovačkim i drugim udrugama. Riječ je o projektu Buzet outdoor.

Gradi se infrastruktura

Prednost je, uz prirodne resurse, bogatu tradiciju te gastro i eno-ponudu, upravo postojanje klubova, ustaljenih manifestacija i natjecanja, donekle uspostavljena infrastruktura, uzletišta, sletišta, penjališta, bike i pješačke staze, postojanje Buzeta na kartama i u promo-materijalima paraglajdinga, biciklizma, trekinga. Buzet outdoor jedan je od četiri segmenta turističkog razvoja ovog dijela Istre, uz gastro turizam s daljnjim razvojem brenda Buzeta kao grada tartufa, kulturni turizam s naglaskom na srednjovjekovne gradiće i glagoljicu te vitality turizam.

- U našoj destinaciji se doista može baviti raznim sportovima, od biciklizma, pješačenja, planinarenja, trekinga, paraglajdinga, zmajarenja, vožnje džipovima, enduro motorima, ribolova, lova. Upravo je lovni turizam u uzlaznoj putanji. Dobar je primjer Lovačko društvo Roč, prvo u Hrvatskoj koje je otvorilo apartmane za smještaj lovaca turista, zajedno s njihovim psima u blizini lovišta, pa su i druge udruge počele razvijati dodatne sadržaje kojima upotpunjuju svoju djelatnost, dajući dodatnu vrijednost čitavoj destinaciji, kaže Mila Nežić iz buzetskog TZ-a.

Zime ovdje nisu jako hladne i aktivnostima na otvorenom može se baviti čitave godine i razvoj adrenalinskih sportova potaknuo je otvaranje novih smještajnih kapaciteta. Upravo zbog velike potražnje austrijskih penjača za smještajem u blizini penjališta kojima se može penjati i zimi, dok su austrijska u to vrijeme većinom pod snježnim pokrivačem, brojna su se obiteljska domaćinstva u Roču registrirala za iznajmljivanje soba. Tamošnji smještajni kapaciteti, kaže Nežić, doista su puni. Rade i u pred i posezoni, penjači koriste svaki sunčan vikend za dolazak u Roč gdje koriste ne samo penjališta na otvorenom, već i boulder u ročkom Domu kulture, izgrađen sredstvima Fonda za razvoj turizma resornog ministarstva.

- Sumirali smo iznose uložene prethodnih godina u projekt Buzet outdoor koji sada prelaze tri milijuna kuna, a kojima su opremljene stijene za penjanje, postavljen boulder u Domu kulture, realiziran projekt "Buzet outdoor fitness" koji omogućava treninge na Tombasinu, na lijevoj obali Mirne gdje je postavljeno 11 fitness sprava, zatim Pustolovni park, obilježavanje biciklističkih staza, pa pješačkih staza kojima su povezana atraktivna mjesta uz Mirnu, ali i Hum, Roč, Kotle, Buzet, Sovinjak, Kaštel Pietrapelosa... Puno je novca i truda uloženo u infrastrukturu, a puno prije nego su stigle financijske potpore, penjači su, primjerice, samoinicijativno počeli opremati penjačke smjerove. To su gosti koji dan-danas dolaze ovamo i istražuju što bi novoga mogli napraviti da bi dodatno poboljšali ponudu. Buzeština danas ima više od 500 smjerova i desetak službenih penjališta koji su predstavljeni u svim prestižnim turističkim publikacijama, ali i onima specijaliziranim za penjanje, ističe Nežić.

Nedostaju kampovi

Nežić kaže da svako doba godine privlači određene turiste, tako je na društvenim mrežama vidljivo da se trkači već intenzivno pripremaju za ovogodišnju utrku "100 milja Istre" na stazama duž istarskog sjevera. "Lani smo uz sufinanciranje HTZ-a kompletno označili sve trase '100 milja Istre' koje prolaze našim područjem tako da ih trkači mogu koristiti čitave godine, ne samo u vrijeme održavanja utrke. Dolaze vrlo poznati trail trkači iz cijeloga svijeta", kaže Nežić. Popularna ultratrail utrka pravi je mamac za brojne sportaše i rekreativce, od 2016. godine uvrštena je u Ultra-Trail World Tour, elitnu skupinu nekolicine prestižnih svjetskih utrka.

Gosti koji vole boraviti u prirodi vole koristiti kamping smještaj, a to je bolna točka istarskog sjevera na kojem je samo jedan kamp i to Robinzonski kamp Raspadalica, uz sam rub planinskog masiva Ćićarije, jedan od rijetkih takve vrste u Hrvatskoj koji nude boravak i noćenje izvan naseljenih područja, u prirodi, pod vedrim nebom. Kamp Raspadalica garantira odmor daleko od urbanih centara i nudi doživljaj avanture u netaknutoj prirodi. Na području općine Lanišće upravo on ostvaruje porast broja dolazaka i noćenja tijekom godine. Izmjenama prostornog plana grada Buzeta predviđene su turističke zone koje omogućavaju otvaranje kampova.

- Turisti koji dolaze u kamperima ne žele spavati u apartmanima, naviknuti su na takav stil života, vole šatore ili kamp kućice i u TZ-u nas često pitaju gdje je najbliži kamp. Postoji, dakle, potreba za otvaranjem ne jednog, već i više kampova. Prema nekim informacijama, upravo na području Roča privatna investitorica pri kraju je kompletiranja dokumentacije potrebne za otvaranje kamp odmorišta. Jedna potencijalna kamp lokacija predviđena je kod Istarskog vodovoda, kod mosta na Mirni, nedaleko kanjona Mirne kod Tombasina i popularne pješačke staze "Sedam slapova" te u blizini atraktivnih penjališta s ljetnim i zimskim smjerovima. Kada je jako sunce mogu se koristiti penjališta koja su u hladu, a može se penjati i po kiši zbog špiljastih oblika stijena. Jedna kamp lokacija prostornim planom predviđena je na Velom Mlunu, nabraja Nežić.

Buzet outdoor generator je privatnih inicijativa. Mladi poduzetnik prije nekoliko godina otvorio je obrt Outdoor Mania za najam i popravak sportske opreme, iznajmljuje i električne bicikle te vodi biciklističke ture. Buzetski Sport Box nudi pješačke ture s licenciranim vodičima. Otvoren je i novi turistički obrt koji će u svojoj ponudi imati tandem letove padobranom.

Sportske manifestacije

Turističke brojke umnogome podebljavaju i manifestacije sportskog predznaka, od međunarodnih auto i enduro utrka, trail i penjačkih manifestacija, atraktivnih off-road natjecanja.

Brojni inozemni natjecatelji koji dolaze u Buzet prepoznali su atraktivnost terena i trud uložen u razvoj ekstremnog turizma kao i gostoprimstvo. Potvrđuje to da pustolovni i sportski turizam kao jedan od posebnih oblika turističke ponude može stvoriti dodatne motive za dolazak na sjever Istre tijekom čitave godine.

- Manifestacije koje organiziraju ovdašnje udruge privlače velik broj posjetitelja koji ostaju po nekoliko dana. Dobri su potrošači, vole istraživati gastro ponudu ugostiteljskih objekata. Dobro je što se ponekad nude sezonski meniji koje su naši ugostitelji prihvatili, od Dana šparoga, Dana tartufa do Dana divljači, čime prate događaje u destinaciji. Neke od tih manifestacija, poput "100 milja Istre", nagodinu kreću s projektom "100 milja friendly" gdje će prilikom korištenja vaučera posjetitelji moći ostvariti popuste ili druge pogodnosti u određenim objektima, najavljuje Nežić.

Više od 60.000 noćenja

Na sjeveru Istre prošle je godine ostvareno 17.876 dolazaka, od toga 2.869 domaćih i 15.007 stranih gostiju, te 61.563 noćenja, 6.515 domaćih te 55.048 stranih gostiju. Takve trendove prati i porast turističkih kapaciteta: na Buzeštini su registrirana 184 smještajna objekta s ukupno 964 ležaja, bez pomoćnih ležaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater