PONOVO SPORTSKA NATJECANJA

PARAGLIDING: Šarene letjelice iznad Buzeta i Roča

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Paraglideri u zraku (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Paraglideri u zraku (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Otvoreno prvenstvo Hrvatske u preletima parajedrilicom održat će se od 1. do 4. srpnja, a ovisno o vremenskim uvjetima, moguće i u rezervnom terminu od 9. do 12. srpnja

Nakon korona pauze ponovo kreću sportska natjecanja pa tako i ona turističkog predznaka. Zrakoplovni klub Fenis iz Zagreba i Hrvatski zrakoplovni savez pripremaju Otvoreno prvenstvo Hrvatske u preletima parajedrilicom koje će se održati u Buzetu i u Roču, od 1. do 4. srpnja, a ovisno o vremenskim uvjetima, moguće i u rezervnom terminu od 9. do 12. srpnja.

U svakom slučaju, šarene letjelice četiri će dana ukrašavati nebo iznad sjevera Istre. Očekuje se da će letačko natjecanje okupiti stotinjak sudionika, odnosno sedamdeset natjecatelja i tridesetak osoba uključenih u organizaciju natjecanja.

Obronci Ćićarije su termalno aktivni

Natjecanje je otvorenog karaktera, a očekuju se najbolji piloti kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja, Slovenije, Mađarske, Srbije, ali i Austrije, Poljske, Velike Britanije. Parajedriličarstvo je kao sport u Istri, posebice u Buzetu, nadaleko poznato, a Grad Buzet je kao lokacija održavanja, uvjereni su organizatori, garancija dobrih uvjeta za letenje kao i zanimljivih utrka te dobrodošlice pilotima. Konfiguracija terena izuzetno je dobra za ovaj adrenalinski sport.

- Obronci Ćićarije su termalno aktivni. Morski zrak koji dolazi sa zapadne strane kada se zagrije na ravnim dijelovima doline Mirne krene u obroncima u visine i to garantira da se može letjeti visoko i dugo ostati u zraku, kaže Ivica Huljek, predstavnik organizatora.

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u preletima parajedrilicom primarno je sportski događaj gdje će svoje vještine pokazati najbolji hrvatski i inozemni piloti u disciplini prelet. Utrke znaju biti duge od 40 pa sve do 70 i više kilometara, a trajati 3 do 5 sati ovisi o uvjetima i brzini natjecatelja. Sve podatke natjecatelji unose u svoje instrumente koji se po završetku zadatka predaju sucu koji kontrolira točnost. Pobjednik utrke je onaj pilot koji najbrže obavi zadani zadatak. Ukupni poredak se dobiva zbrojem bodova svih natjecateljskih dana, a postoji i više kategorija obzirom na manevarske sposobnosti, odnosno klase letjelica.

Natjecanje ima i turistički predznak

Polijetanje je, navodi Antoni Buljan iz Zrakoplovnog kluba Fenis, dozvoljeno od 12 do 14 sati s Raspadalice, zračni početak odnosno start utrke je u 12.45 sati iznad Roča kada se počinje mjeriti vrijeme, zatim treba doći iznad Buzeta, nakon toga ponovno nad Roč pa grebenom do Lupoglava i skroz nazad u Buzet na slijetanje u cilj. Sve te točke imaju zamišljeni cilindar određene dimenzije u kojem GPS uređaj mora zabilježiti dolazak koji sudac na kraju trke provjerava kako bi se priznao obilazak zadane točke. Piloti koji obave zadatak imaju poredak po vremenu te dobivaju određeni broj bodova, maksimalno 1.000 za prvo mjesto pa po formuli manje za svako sljedeće, a onima koji nisu bili te sreće da završe utrku, preleteni se kilometri preračunavaju u bodove. Ukupni pobjednik u hrvatskoj konkurenciji postaje državni prvak.

Natjecanje ima i turistički predznak i doprinosi promociju sjevera Istre kao destinacije za avanturistički odmor. Nakon poduže ograničenosti kretanja, boravak na zraku, aktivan odmor i uživanje u prirodi više su nego dobrodošli, a parajedriličarstvo je sport koji sve to pruža bilo onima koji se njime bave ili samo promatraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum