RUPA BEZ DNA

U kojoj je fazi nadogradnja Kaštijuna koja je trebala biti gotova do početka sezone, odgovorni iz tvrtke ne pojašnjavaju. No, Županija je Centar za gospodarenje otpadom pogurala s još jednom milijunskom pozajmicom. A VEĆ JE UPUCANO VIŠE OD 30 MILIJUNA EURA!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Budući da informacije iz Kaštijuna stižu na kapaljku i to na inzistiranje medija, prije nekoliko mjeseci zatraženo je formiranje civilnog nadzora nad radom ŽCGO Kaštijun. Na tribini "Kaštijun - postoji li rješenje?" održanoj u veljači, članovi Skupštine društva Kaštijun, župan Fabrizio Radin i pulski gradonačelnik Boris Miletić prihvatili su ideju osnivanja civilnog nadzora nad radom Kaštijuna. Međutim, do danas to tijelo nije formirano

Istarska županija odlučila je ponovno financijski malo pogurati poslovanje tvrtke Kaštijun koje upravlja istoimenim Županijskom centrom za gospodarenje otpadom. Tako je društvu Kaštijun nedavno odobrena pozajmica u iznosu od 1,7 milijuna kuna. No, u odluci koju potpisuje župan Fabrizio Radin nigdje nije pojašnjeno za što se pozajmica konkretno daje, pa smo odgovore potražili od članice Uprave Kaštijuna Vesne Dukić.

Zanimalo nas je i u kojoj su fazi planirani radovi na nadogradnji Centra i nabavka opreme, za što je planirano novo kreditno zaduženje, kao i jesu li gotovi radovi, s obzirom na to da se ranije najavljivalo da sve treba biti gotovo do ove ljetne turističke sezone. Nažalost, konkretne odgovore na upite ne možemo dobiti u direktnom razgovoru s nadležnima u Kaštijunu koji i dalje ignoriraju novinarske pozive te je komunikacija putem e-maila jedino što priznaju.

- Podsjećamo da je za nadogradnju i optimizaciju postrojenja između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Istarske županije, Grada Pule i Kaštijuna sklopljen Sporazum o zajedničkom financiranju troškova. Procijenjeni troškovi iznose ukupno 19,3 milijuna, od kojih je 12,3 milijuna kuna dio koji zajedno financiraju Ministarstvo i Fond, a preostali dio lokalna zajednica (Istarska županija i Grad Pula). Radi osiguranja sredstava za financiranje tog lokalnog udjela (oko 7,1 milijun kuna op.a), Istarska županija i Grad Pula kao osnivači odobrili su zaduživanje tvrtke Kaštijun, kazala je Dukić.

Međutim, nastavlja članica Uprave Kaštijuna, da bi se Centar u cijelosti kompletirao s potrebnom opremom i radovima, potrebno je bilo osigurati dodatnih 12,7 milijuna kuna, a ta sredstva potrebna su za nabavku dodatnih šest poluprikolica i jednog tegljača da bi se omogućilo ravnomjerniji dovoz prihvatljivih količina otpada u sam Centar.

- Također, u navedeni iznos uključeno je i potrebno ulaganje za bioreaktorsku plohu te za nabavku materijala za dnevno pokrivanje, kao i nabavka stroja za drobljenje koji se može koristiti za obradu glomaznog otpada. Procijenjena vrijednost ukupnih ulaganja za što će se koristiti kredit, iznosi oko 20 milijuna kuna. Pozajmica koju je odobrila Istarska županija je korištena da bi se podmirile dospjele obveze po ugovoru i premostila faza do realizacije kredita Zagrebačke banke za kojeg su Nadzorni odbor Kaštijuna, te Skupština Istarske županije i Gradsko vijeće Grada Pule donijeli sve potrebne suglasnosti. Pozajmica će biti vraćena u trenutku operacionalizacije kredita što se očekuje u narednih desetak dana, kaže Dukić.

U svom odgovoru piše "da je u tijeku izvođenje građevinskih radova na bioboksevima i biofilterima, isporučen je i dio pripadajuće opreme, nakon čega slijede strojarski i elektro radovi, spajanje sustava na automatsko upravljanje, testiranje i probni rad".

- Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, osim što su nakratko bili obustavljeni zbog situacije uzrokovane koronavirusom, kaže Dukić, koja nije navela kada će biti završeni.

Dosad je u istarski Centar za gospodarenje otpadom već uloženo 30-ak milijuna eura, a što se tiče pozajmica, bilo ih je i ranije. Tako je Županija 2018. godine odobrila pozajmicu u visini od 2 milijuna kuna na šest mjeseci, a tvrtka Kaštijun je taj novac koristila za premošćivanje likvidnosti do trenutka početka ostvarivanja vlastitih prihoda.

Budući da informacije iz Kaštijuna stižu na kapaljku i to na inzistiranje medija, prije nekoliko mjeseci zatraženo je formiranje civilnog nadzora nad radom ŽCGO Kaštijun. Na tribini "Kaštijun - postoji li rješenje?" održanoj u veljači u organizaciji Zelene Istre, članovi Skupštine društva Kaštijun, župan Fabrizio Radin i pulski gradonačelnik Boris Miletić prihvatili su ideju osnivanja civilnog nadzora nad radom Kaštijuna. Međutim, do danas to tijelo nije formirano.

Prošli tjedan održan je sastanak u Županiji na kojem su sudjelovali predstavnici Inicijativnog odbora za formiranje civilnog nadzora Bojan Blagonić i Ivo Lorencin (građanska inicijativa Čist zrak - duga ljubav), Dušica Radojčić (Zelena Istra), te predstavnici Istarske županije Fabrizio Radin i županijski savjetnik Valerio Drandić. Predstavnici Inicijative zatražili su hitno formiranje Odbora za zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu, a hoće li Županija udovoljiti njihovom zahtjevu, trebalo bi se znati do kraja ovog tjedna.

Kao prioritete u radu novog Odbora ističu transparentnost, zaštitu okoliša i zdravlja, učinkovitost i poštivanje hijerarhije gospodarenja otpadom u radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Na službenim stranicama Kaštijuna i dalje nema nikakvih informacija o trenutačnim količinama goriva iz otpada (SRF) koji se od samog otvaranja centra gomilaju u centru. Upravo je problem SRF-a trebalo kako tako riješiti nadležno Ministarstvo zaštite okoliša, ali i to je brzo palo u zaborav. Isto je ministarstvo trebalo izraditi smjernice koje bi riješile problem zbrinjavanja goriva iz otpada (SRF) koji nastaje u županijskom centru Kaštijun i čije zbrinjavanje plaća ŽCGO. Iako je "rješenje" za SRF dogovoreno na sjednici Vlade u Puli još u rujnu 2018. godine, do danas u tom pogledu nije učinjeno ništa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum