PRODAJA

Tvrtka s puno nekretnina u Puli našla je svog kupca. SAZNAJEMO O KOME SE RADI!

| Autor: Marcello ROSANDA
Samački dom (Snimio Milivoj Mijošek)

Samački dom (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon provedenog novog pokušaja prodaje Uljanik Standarda, poduzeća iz propalog pulskog holdinga u čijem je vlasništvu popriličan broj nekretnina u Puli, neslužbeno doznajemo da će ta tvrtka biti prodana poduzetniku iz Galižane Iliji Lovriću.

"Jako sam zadovoljan tom akvizicijom i sve što za sada mogu reći je da neće biti nikakvih otkaza radnicima niti problema ni s kim. Međutim, procedura još nije zgotovljena, a trajat će sigurno mjesec dana, pa bi bilo neozbiljno od mene da ulazim u detalje", komentirao je Lovrić na naš upit, a za komentar smo upitali i stečajnu upraviteljicu Uljanika d.d. Mariju Ružić.

"Jučer je istekao rok za predaju ponuda. Pristigla je jedna ponuda koja je otvorena pred javnim bilježnikom. Ona je valjana i poslao ju je jedan poznati poduzetnik iz Istre. U narednom razdoblju slijedi sklapanje ugovora i uplate kupoprodajne cijene licitiranog iznosa. Nakon toga slijedi predaja u vlasništvo, odnosno posjed. Takve se ponude mogu eventualno i odbiti, ali u ovom slučaju to nismo učinili jer je ponuda bila valjana pa ju nismo imali razloga odbiti", otkrila nam je Ružić koja u ovom slučaju predstavlja Skupštinu društva.

Ona dodaje da će se novac od stečajne mase, kao i općenito novac od prodaje brodova dijeliti, u postotku i prema odredbama Zakona, svim vjerovnicima. U ovom slučaju to su vjerovnici drugog višeg isplatnog reda.

Široj javnosti do sada prilično nepoznat, Lovrić se inače bavi galvanizacijom u svom obrtu koji je započeo s radom 2000. godine, a danas upošljava 25 radnika. Njegovo se poslovanje odvija u objektu površine 2500 kvadrata u Galižani. Osnovna djelatnost obrta je pružanje usluga završne obrade metala, odnosno antikorozivne zaštite i dekorativne završne obrade metala, te poslovi restauracije raznih predmeta.

Podsjetimo, za stopostotni poslovni udjel nad Uljanik Standardom, Uljanik u stečaju već dulje vremena traži kupca, a početna cijena sada je već pala za trećinu, s prvotnih 29,5 milijuna kuna, firma je u ovom valu oglašena, a uskoro će biti i prodana za 20 milijuna kuna.

Osim zgrade čije prostore iznajmljuju Arheološki muzej i kultni Klub Uljanik, tvrtka je vlasnik i dva samačka hotela u širem centru Pule, nadomak Pattinaggia, u kojima boravi oko stotinu korisnika. Zbog relativno jeftinog smještaja, uglavnom je riječ o umirovljenicima, jedan dio je i iz socijalno ugrožene kategorije građana, a ima i nešto radnika.

Uljanik Standard baštini i nekretnine nekadašnje djelatnosti stanogradnje za radnike Uljanika, a radi se o 58 stanova koje Uljanik Standard ima u svojem vlasništvu, u kojima je 90 posto zaštićenih najmoprimaca, dok je ostatak u komercijalnom najmu. Mjesečne prihode tvrtka ostvaruje i od otplate stanova koji su prodani bivšim radnicima Uljanika. U pitanju je 695 stanova koji se još otplaćuju, s godinama koje dolaze njihov će se broj smanjivati jer će biti u cijelosti otplaćeni.

Posljednje rate od prodanih stanova dospijevaju u 2026. godini. S osnove najma i otplate prodanih stanova, Uljanik Standard mjesečno uprihodi oko 100 tisuća kuna, a tome valja pridodati i priljev od iznajmljivanja poslovnih prostora i samačkih hotela.

Prošlu je godinu tvrtka zaključila s ukupnim prihodima od 3,9 milijuna kuna, no evidentiran je i priličan gubitak iz poslovanja koji je u 2020. godini iznosio nešto više od 14 milijuna kuna. Direktor Nikola Kovačević je u jednom razgovoru za Novi List objasnio da je taj gubitak najvećim dijelom proizišao iz vrijednosnih usklađenja i otpisa nenaplativih potraživanja te dodao da Uljanik Standard, sa svojih 17 zaposlenih, nema kreditnih zaduženja niti drugih značajnijih obveza ili nepodmirenih dugovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini