simulacija rada Ev-a i Vijeća Eu

Antonela Basaneže je prva studentica pulskog sveučilišta uključena u europski projekt ConSIMium

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Četvrta slijeva (Osobna arhiva)

Četvrta slijeva (Osobna arhiva)


Antonela Basaneže vrlo uspješno studira anglistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Trenutno je na drugoj godini diplomskog studija i priprema diplomski rad o književnom časopisu "Pro Patria" (1888. – 1889.).

- Kao prva studentica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli netom je sudjelovala u Bruxellesu u simulacijskim aktivnostima u sastavu zanimljivog projekta ConSIMium koji svake godine okuplja po šest članova iz 27 nacionalnih timova.

Preuzimajući ulogu nacionalnih donositelja odluka, studenti sudjeluju u ubrzanom simpoziju o oblikovanju europskih politika, u sklopu kojeg pregovaraju o novim pravilima za cijelu Europsku uniju.

Projekt ConSIMium zamišljen je kao simulacija rada Europskog vijeća i Vijeća Europske unije, čija je svrha približiti studentima njihove aktivnosti te bolje se upoznati s njihovim funkcijama, kako veli prof. dr. sc. Renata Šamo.

Studentica o projektu veli da je vrlo detaljno osmišljen.

- Prije samog dolaska u Bruxelles imali više sastanaka na daljinu kako bismo se dobro pripremili za ta dva simulacijska dana. Tri mjeseca unaprijed primili smo materijale koje je bilo potrebno temeljito proučiti, a tri tjedna prije samog odlaska u Bruxelles poslali su nam dokumente u kojima su opisane nužne strategije i objašnjena nacionalna pozicija Republike Hrvatske te nam je otkrivena tema kojom smo se 8. i 9. travnja bavili.

Ovogodišnja je tema bila usvajanje Zakona o umjetnoj inteligenciji, što je novina te vrste u svijetu. Prvi nam je zadatak bio podijeliti uloge po timovima. Svaki se tim sastojao od šest studenata i jednog nacionalnog koordinatora. Uloge koje im se dodjeljuju obuhvaćale su: premijersku, veleposlaničku i ministarsku, potom one dvaju nacionalnih eksperata i novinara, ističe.

Ona je, saznajemo, bila novinarka, a imala je glavni zadatak pomno pratiti događanja tijekom dva projektna dana i o tome izvješćivati na za to posebno osmišljenoj platformi kojoj su mogli pristupiti svi studenti, nacionalni koordinatori i organizatori projekta.

- Tada sam imala priliku vidjeti koliko je novinarstvo bitan, ali i zahtjevan posao. Tijekom dva dana, osim simulacija sastanaka, održavale su se razne radionice kojima smo rado prisustvovali, a imali smo priliku razgovarati s nizom osoba koje su tamo zaposlene i više saznati o mogućnostima stažiranja u raznim europskim institucijama.

Najzanimljivije je bilo pratiti sastanke iz press rooma Europske komisije poput pravih novinara, pa onda o tome izvješćivati svoju publiku. Osim toga, imali smo priliku upoznati članove Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji te s njima razgovarati o aktualnim temama u Hrvatskoj i Europi. P

reporučila bih svakome tko je istinski zainteresiran da se prijavi sljedeće godine, zaključuje ova studentica.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini