održano natjecanje spasioca

Spretnost i snalažljivost u stresnim situacijama


Već sedmu godinu zaredom u Puli i Medulinu organizira se natjecanje spasioca u kojem oni najbolji demonstriraju zavidnu spretnost i brzinu. Plivačke i trkačke discipline najbolje prikazuju fizičku spremnost spasioca koji svakodnevno mora biti spreman na brzu reakciju.

Natjecanje u tri discipline

Od tri discipline, jedna je isključivo plivačka, a riječ je o utrci na vodi u dužini od 300 metara. Druga disciplina je trkačka, a tijekom tog dijela potrebno je osvojiti zastavice), dok je treća disciplina kombinirana štafeta.

- U toj se timskoj utrci najbolje vidi spretnost i snalažljivost spasioca u stresnim situacijama, jer u što kraćem vremenu moraju oblačiti majicu, peraje, privezati plutaču, da bi tek onda mogli otplivati odnosno otrčati dio staze, kaže Marin Pekica iz Istarskog spasilačkog kluba Boškarini.

Naime, natjecanje je održano tijekom dva dana i bilo je podijeljeno u dva dijela. Prvi dio događao se na pulskim Valkanama. Najbrži spasioci u utrci na vodi bili su David Doblanović (Općina Medulin), Teo Ranić (Grad Vodnjan) i Simon Boothman Milanković (Spasilački servis), dok su od cura najbrže bile Elizabeta Vitasović (Grad Vodnjan), Vanna Janković (Arena Hospitality Group) i Stefani Valković (Arena Hospitality Group).

Nakon utrke na vodi uslijedila je štafeta koju je osvojila ekipa u sastavu Teo Ranić, Paolo Živić i Marin Pekica (Grad Vodnjan). Drugoplasirana ekipa bila je u sastavu Leo Modrušan, Valeria Kirac i Goran Brenko (Općina Medulin), a trećeplasirana ekipa u kojoj su nastupili Luka Zeljko, Daniel Človek i Antonio Šegota (Općina Medulin).

Dan kasnije je na Bijeci u Medulinu održana disciplina osvajanja zastavica u kojoj su zlato osvojili Goran Brenko (Općina Medulin) u muškoj kategoriji i Tea Bašić (Arena Hospitality Group) u ženskoj. Srebrni su bili Paolo Živić (Grad Vodnjan) i Vanna Janković (Arena Hospitality Group), dok je bronca otišla u ruke Alena Božića (Općina Medulin) i Josipe Radetić (Općina Medulin).

Najbolja ekipa Arena Hospitality Groupe

Nakon natjecanja održana je podjela medalja i pehara. U ukupnom poretku najbolji ovogodišnji spasioci bili su Goran Brenko (Općina Medulin), Teo Ranić (Grad Vodnjan) i Paolo Živić (Grad Vodnjan), te od djevojaka Tea Bašić (Arena Hospitality Group), Vanna Janković (Arena Hospitality Group) i Josipa Radetić (Općina Medulin). Pehar za najbolji tim podigla je ekipa Arena Hospitality Group.

- Neizmjerno mi je drago da se spasilačko natjecanje, koje sam s kolegom Marinom Pekicom osmislio i pokrenuo 2011. godine u okviru Spasilačke službe Općine Medulin (SSOM), održava već osmu godinu za redom. Nakon tog prvog natjecanja sva ostala su se odvijala u organizaciji spasilačkog kluba Boškarini, no misija je ostala jednaka - povezati kolege i promovirati sve pozitivne aspekte Spasilačke službe. Godine koje sam proveo u SSOM-u ostale su mi u lijepom sjećanju, uz sve odgovornosti i obaveze koje taj posao nosi, iskreno vjerujem kako se radi o jedinstvenoj radnoj okolini unutar koje mladi ljudi mogu razvijati svoje talente i profesionalne kompetencije. Brojni izazovi i često zahtjevne spasilačke intervencije od spasioca traže da iz dana u dan daju svoj apsolutni maksimum. Ulog ne može biti veći, u igri su ljudski životi. Utoliko sam sretan što spasilačko natjecanje daje doprinos njegovanju kulture zdravog natjecateljskog duha, izvrsnosti i timskog rada, koji su ključni elementi funkcionalne i suvremene Spasilačke službe, kazao je Robin-Ivan Capar, suosnivač spasilačkog natjecanja. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater