DOBAR POČETAK SEZONE

Pula već bilježi odlične turističke rezultate

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Najveći grad u Istri je u prva četiri mjeseca ove godine ostvario 42.498 dolazaka ili 17% više od prethodne godine i 120.485 noćenja što je 11% više nego prethodne godine. Ako uzmemo u obzir da je ove godine Uskrs bio rano, sudeći po broju noćenja, možemo zaključiti da je turistička godina odlično počela.

- Najveći rast u postocima ostvarili su hosteli - 41% ili 3.332 noćenja, a najveći apsolutni rast od skoro 9.000 noćenja ostvarili su hoteli (ukupno 45.214 noćenja) što je rezultat i cjelogodišnjeg rada hotela Grand Brioni, kaže nam Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Grada Pule. Kampovi su imali rast noćenja od 4%, turistička naselja su na razini prethodne godine, a obiteljski smještaj je ostvario pad od 2%.

Najviše domaćih

Što se tiče strukture gostiju najviše noćenja su ostvarili domaći gosti s povećanjem od 22%, zatim gosti iz Njemačke s povećanjem od 13%, Austrije s povećanjem od 5%, Slovenije s povećanjem od 8% i Italije s povećanjem od 5%.

- Sve su to naši tradicionalni gosti i za Uskrs, ali i proteklog vikenda stigli su Talijani koji su imali blagdane, kao i Slovenci, koji su blagdane spojili s Praznikom rada. Sudeći prema predsezoni nadamo se da će se i godina nastaviti s plusom. Kako poduzetnici prenose informacije, za sada su najave dobre za sezonu, ali naravno ovisi i o vremenu i o last minute rezervacijama i odjavama, ističe direktorica TZ-a Grada Pule.

Brojni programi

- Što se tiče manifestacija, zajedno s Gradom Pula i Pula Film Festivalom, gleda se kroz cijelu godinu organizirati i podržati organizatore, ističe Cinkopan Korotaj. U sklopu obilježavanja Dana grada održan je niz događanja od Rock n’ Grilla, koncerta Atomskog skloništa na Portarati, zabave u Šijanskoj šumi… Nakon toga počinju Dani antike 17. svibnja, tri vikenda za redom, a krajem svibnja započinje Pulsko kulturno ljeto s Pula Jazz Waves festivalom gdje nastupaju 30. svibnja Jazzistra Four meets Miguel Zenon, 31. svibnja Jaka Kopač quintet feat Jim Rotondi i 1. lipnja Jazz orkestar HRT-a & TBF. U Malom rimskom kazalištu bit će još niz programa: »Madame Butterfly«, u izvedbi SNG Opere i baleta Ljubljana, koncerti dua Thievery Corporation i Laibacha, sjajan francuski etno band Plantec, te jazz zvijezda Gonzala Rubalcabu i njegov trio i ostali.

U pulskoj Areni niz koncerata svjetskih glazbenih zvijezda započinje s koncertom Dua Lipe, a nakon nje će se nanizati još mnoga imena kao što su Avril Lavigne, Simple Minds, Lenny Kravitz, Duran Duran, Doris Dragović, Jason Derulo, Andrea Bocelli... Na Kaštelu će se od lipnja do rujna održati niz koncerata, predstava i stand up-ova. Također, kroz svibanj i lipanj u organizaciji Turističke zajednice Grada Pule održat će se niz malih koncerata po trgovima.

Još ima niz ostalih događanja koje razni organizatori pripremaju, stoga sigurno neće faliti razloga za dolazak gostiju u Pulu i dobar provod, kako gostiju tako i građana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater