U SJENI UHIĆENJA BIVŠE VRHUŠKE ULJANIKA

RADNICI PONOVNO IZAŠLI NA ULICE, SAT VREMENA BLOKIRALI PROMET: Mi radnici smo u ovoj tužnoj priči glumci, režiseri sjede u Vladi, a kooperanti su statisti!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

S obzirom da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila kuma brodu Santiago pitamo Hadžića zašto kuma nije posjetila kumče. "To pitajte kumu. I mi se pitamo zašto kuma nije došla u Pulu. Kada je sve cvjetalo, svi se naslikavali oko Uljanika, priređivali su se prijemi, a maltene smo ovdje imali rock koncerte. Danas svi "sve razumiju" ali nikog nema, kaže neformalni vođa radnika Samir Hadžić

 

Šestog dana štrajka Uljanikovci su jučer na kratko blokirali promet. Iako nisu krenuli u prosvjednu šetnju ulicom, točno u devet sati ujutro izašli su iz kruga brodogradilišta i zaustavili promet ispred zgrade direkcije i kod službenog ulazu na Bulevaru. U to vrijeme uhićenja su već bila u tijeku, no nitko od radnika, ali ni predstavnika sindikata nije imao tu informaciju te ih je vijest zatekla na ulici. Svjesni da je jučerašnji prosvjed očajnički čin, radnici su još jednom željeli napraviti pritisak na Vladu koju su i jučer pozvali da donese odluku o njihovoj sudbini.

Čelnik Jadranskog sindikata i predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac kazao je da je svakim danom sve manje nade za opstanak Uljanika, dodajući da su toga svi svjesni te da nada i dalje umire posljednja.

Zaštitari protiv krađa

-Mi ne želimo gašenje i propast! Ne želimo da se to dogodi niti 3. maju. Vremena je sve manje, a izlazak na ulice je još jedan očajnički pokušaj da Vlada ali i svi lokalni političari vide i ozbiljno shvate da želimo nastaviti raditi, kazao je Cerovac. Pozvao je sve kooperante da im se pridruže i daju podršku, jer kako kaže, u varijanti stečaja, izgubiti će i brodovlasnici.

- Vrata Uljanika i dalje su otvorena samo za radnike ali i nužne zaštitarske kooperantske tvrtke. Nama nije nikakva namjera raditi protivno interesa brodovlasnika i želimo da nam i oni daju podršku. Dođe li do stečaja i oni će izgubiti, rekao je Cerovac, potvrđujući da su dozvolili ulaz zaštitarima kako ne bi došlo do krađe materijala.

Komentirao je i zadnje izjave potpredsjednika Vlade Predraga Štromara koji zagovara stečaj, rekavši da svaki dan radnici u medijima slušaju izjave raznih političara koji na njihovoj patnji žele prikupiti bodove.

-Ono što govore neki i iz Vlade je mizerno, jadno i mogao bih puno o tome reći, ali ne želim. Takve ljude jednostavno treba minorizirati, kazao je Cerovac. Zavarivač i bravar u Uljaniku Toni Nikolić u Uljaniku je proveo 27 godina. Kaže da su radnici zaista na rubu snaga.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum