ROSSANDA:

Čim dođe odgovor iz Bruxellesa, Uljanik će isplatiti plaće


"Prema mom dubokom uvjerenju imat ćemo mišljenje Europske komisije najkasnije u ponedjeljak ili utorak pa očekujemo da će i plaće radnicima za prosinac biti isplaćene tijekom idućeg tjedna. Naša komunikacija s Bruxellesom je konstantna, zadnje pitanje stiglo je u Uljanik u četvrtak u kasnim satima, a radili smo do još kasnije u noć da spremimo odgovor na njega. Za petak ujutro je zakazan tzv. telefonski 'conference call' s ljudima iz Europske komisije na kojem bi trebali biti razjašnjeni i zadnji detalji i onda mislim da ćemo doći do kraja s tim procesom", kazao je predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda gostujući u petak ujutro u emisiji "U mreži prvoga" na četvrtom programu HTV-a.

O aktualnim pitanjima, kao i budućnosti brodogradilišta Uljanik u emisiji su uz Rossandu govorili i gradonačelnik Pule Boris Miletić, te predsjednik SMH Vedran Dragičević. Rossanda je kazao da su koncem listopada prošle godine, kad su iz Uljanika najavili poteškoće i krenuli u cijeli program restrukturiranja, očekivali da će do 15. prosinca kredit biti riješen. Međutim, kazao je, čitav postupak se otegao, ispriječili su se božićno novogodišnji praznici zbog čega je čitava priča prolongirana i dovela je do gomilanja problema u brodogradilištu početkom ove godine.

- Postupak je sad definitivno pri kraju i čim dođe odgovor iz Bruxellesa, Uljanik će isplatiti plaće, te platiti veliki dio materijala i kooperanata koji čekaju novce, kazao je Rossanda.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kao osnovni cilj i interes istaknuo je očuvanje brodogradnje u Hrvatskoj. O tome je, kazao je, razgovarao i naišao na razumijevanje među visokim dužnosnicima u zemlji, međutim smatra da bi i Vlada i diplomacija trebali biti proaktivniji i agresivniji prema Europskoj komisiji jer čitav postupak, drži, predugo traje.

- Ne gledaju sve europske zemlje blagonaklono na jednu gospodarsku djelatnost poput brodogradnje koja se odvija na našim područjima jer mi smo nekim brodogradilištima u Europi direktna konkurencija, kazao je Miletić. Predsjednik SMH Vedran Dragičević ponovio je da je u Uljaniku u tijeku proces mirenja koji će biti okončan u ponedjeljak. Očekuje da će tijekom tog procesa od druge strane dobiti sve informacije, te možda i nekakve garancije da će obaveze biti ispunjene.

- Tada ćemo razumno odlučiti u kojem trenutku krećemo u štrajk - u utorak ili kasnije. O tome će odlučiti štrajkaški odbor i svi sindikati koji djeluju u Uljaniku, kazao je Dragičević. Istaknuo je i da Uljanik podržavaju sva brodogradilišta u Europi i da je u borbu za njegov opstanak uključena i europska sindikalna središnjica. (M. PAVLOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater