LA RICERCA

Publikacija rovinjskog Centra za povijesna istraživanja: DETALJNI OSVRTI NA RAZNOLIKE TEME


Nedavno je objavljen novi broj publikacije rovinjskog Centra za povijesna istraživanja "La Ricerca".

Ovo izdanje izlazi od rujna 1991., i to ne samo kao sredstvo za informiranje o aktivnostima i projektima rovinjskoga Centra za povijesnog istraživanja, već i kao publikacija važna za izdavaštvo talijanske nacionalne zajednice u ovim krajevima. "La Ricerca" nerijetko anticipira i samo istraživanje, te pridonosi uspjehu istraživanja o raznim temama. U dosadašnjim brojevima objavila je gotovo 300 eseja, prezentacija, publikacija uz brojne suradnike, mlade istraživače, povjesničare, lingviste i druge.

Novi broj počinje službenim govorom direktora Centra za povijesna istraživanja Giovannija Radossija. Paola Delton donosi esej o talijanskoj nacionalnoj zajednici danas, dakako uz povijesni pregled ličnosti i zbivanja koji su je odredili. Delton se osvrće na razne načine poimanja te talijanske manjine kroz povijest i prošlost, uz bogato povijesno i dokumentarističko istraživanje te obilje podataka glede etimologije naziva i specifičnosti te zajednice.

Rino Cigui pozabavio se pak zdravstvenim temama u Istri te problematikom povijesti zdravstva. Tu je govora o epidemijama kuge, te o figurama koje su djelovale u zdravstvu Istre i o njihovoj ulozi. Cigui piše i o mjerama opreza protiv tih bolesti te o svemu što se činilo po tom pitanju kroz godine.

Franco Stener donosi pak povijest pomorskog kluba Pietas Iulia te obitelji Della Pietra čiji su članovi živjeli u Rovinju, Puli i Trstu kroz zbivanja i stoljeća. Ovdje je iznesena te detaljno prikazana povijest toga kluba s najvažnijim etapama.

Publikacija je u znaku detaljnih osvrta na raznolike teme, uz korištenje brojnih relevantnih izvora. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum