ZIMSKI KUPAČI

FOTO / PRVO (N)OVOGODIŠNJE KUPANJE NA PULSKOM "MORNARU" Sandra Bjelopetrović: "To je jedna od najboljih odluka koju sam donijela u zadnje vrijeme"

| Autor: Vanesa BEGIĆ


- Imate stvarno jako lijepe običaje, predivno je vidjeti toliko ljudi kako se u veselju kupaju, kao da je ljeto, a ne prvi dan u godini, kazala je obitelj iz Italije koju smo susreli danas na Mornaru, tijekom tradicionalnog novogodišnjeg kupanja koje je okupilo 30-ak upornih i hrabrih zimskih plivača.

Najhladnije more tek slijedi

Najstariji po "stažu" plivanja, ali ne i po godinama, 69-godišnji Sandi Pranić, veli da zimski kupači "organizirano" plivaju ovdje od 1990. godine, te da plivaju kroz cijelu godinu, neovisno o temperaturi, meteorološkim prilikama, neki ujutro, uglavnom penzići, neki poslijepodne, nakon posla, a prosječno ih tijekom dana tu pliva dvadesetak, za ljepših dana i vikendima nešto više. Ima i onih, veli, koji se tu prigodno kupaju.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Najhladniji su mjeseci za kupanje, ističe, veljača i ožujak, a jedne je godine bilo najhladnije more početkom travnja. On je krenuo tu plivati 1992. godine, te ubrzo uvidio da mu je psihofizičko stanje sve bolje.

- Netko pliva 10 minuta, netko 15, netko pola sata, ovisi o temperaturi mora, kondiciji, kako se taj dan osjeća i drugo, a netko se samo smoči. Dakako, treba sve to raditi postupno, po malo, veli Sandi.

Što se "statističkih podataka tiče, saznajemo da redovito pliva nešto više muškaraca nego žena, te da su u rasponu od tridesetak do osamdesetak godina. Neki plivaju doslovno svaki dan, a neki svaki drugi, treći, posebice oni koji rade, no bez većih pauza.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Najstariji plivači prisjetili i nezaboravne gospođe Alme Šešelija, koja nas je zauvijek napustila prije nekoliko godina, a koja je u biti "pokrenula" to zimsko, cjelogodišnje plivanje, u biti bila je prva plivačica koje se kupala kroz cijelu godinu i, premda je imala dosta zdravstvenih problema, doživjela je "lijepe godine" u boljoj formi i raspoloženju.

Sandra Bjelopetrović ima 56 godina i pliva tu posljednje dvije godine, ističući da je to jedna od najboljih odluka koju je donijela u zadnje vrijeme.

- Plivam ujutro ili poslijepodne, ovisno o poslu i obvezama skoro svaki dan. Osjećam se puno bolje, raspoloženje je, općenito puno bolje jer imam puno više snage, osjećam se snažnije, ali i imunitet se popravio, govori Sandra.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Nakon zajedničkog poziranja fotografima i mnogobrojnoj publici koja ih je došla podržati, tridesetak je hrabrih plivača zaplivalo i šampanjcem nazdravilo 2022. godini uz najljepše želje svim sugrađanima.

Nek' odnese koronu

- Neka odnesu niz vodu i koronu, neka nestane već jednom, komentirala je jedna gospođa iz "publike", a drugi su bili podijeljena mišljenja glede zimskog kupanja - jedni su komentirali da bi odmah umrli da se sada "bace", i da im je i usred kolovoza prehladna voda, dok je po drugima to najbolji lijek za sve bolesti, postupno, dakako i da ne treba tako često ići "poli mediga" ukoliko se redovito pliva. Savjet iskusnih cjelogodišnjih plivača bio je da treba to krenuti raditi postupno, odmah nakon ljeta, po mogućnosti svakodnevno, bez većih pauza, te biti u vodi koliko organizam traži, ne preforsirati se nikako.

Iako je dan bio u znaku magle, vlage, mnogi su se nakon "odgledanog" kupanja, uputili u šetnju Lungomareom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum