ODLAZAK NAJSTARIJE PULSKE KUPAČICE

PULJANKA ALMA ŠEŠLIJA SVAKOG DANA GODINE PLIVALA JE NA MORNARU: "More bi se osušilo da me nema!"

| Autor: Lara BAGAR
Alma Šešlija (N. LAZAREVIĆ)

Alma Šešlija (N. LAZAREVIĆ)


Plivali smo i po snijegu i onda trčali do jedne nadstrešnice da se presvučemo. Bilo je tu puno dogodovština. Čovjek treba imati i ritam, biti redovit, ali treba znati mjeru i granice. Nije to samo smočiti se, a nije niti pretjerivati u plivanju. Treba slušati svoje tijelo i tako se prilagoditi, rekla nam je jednom zgodom Šešlija

"Naravno da sam i ja tu, more bi se osušilo da me nema, našalila se najstarija pulska kupačica 89-godišnja Alma Šešlija, početkom godine kada se tradicionalno 1. siječnja početak godine, ali i njezin rođendan proslavljao kupanjem na pulskom kupalištu Mornar. Nažalost, 89- godišnja Alma nas je napustila i tradicionalno kupanje na Mornaru više neće biti isto. More se nije osušilo, ali su jučer neki kupači ostalo zatečeni kada su čuli tužnu vijest.

"Šta stvarno? Nisam je osobno poznavala, plivam tek tri godine, no Alma je bila svima poznata, ona je svim plivačima bila pojam. Znam da je imala tešku upalu pluća. Vjerojatno je to presudilo", rekla nam je jučer na Mornaru 51-godišnja Branka.

Vijest o Alminoj smrti zatekla je i Jakova Barača, njezinog prijatelja s plaže i umirovljeničkog doma. "Zajedno smo uvijek plivali. Najstarija je bila ona pa ja. Alma je bila društvena, pozitivna, dobra, jakog duha i, bez obzira na bolesti, s jakom voljom za život. Svaka joj čast. Ona je svima nama bila uzor na Mornaru", rekao nam je 85-godišnji Jakov, najstariji plivački maratonac u Puli, koji je i ovoga ljeta otplivao rutu od Stoje do Mornara.

Alma se u moru kupala svakodnevno tijekom cijele godine od 1990. Kupala se kada je mogla, jer joj je to pasalo.

Prošle je godine u razgovoru za naš list za vrijeme proslave njezinog rođendana u Domu "Alfredo Štiglić" rekla da zbog godina sve manje pliva, da joj ponestaje snage, ali da se ne predaje, čeka sunčane dane te da će pomalo na noge, do Mornara opet u vodu.

Otkrila nam je tada da je bila među rijetkima koji su se prije tri desetljeća počeli kupati tijekom cijele godine, a onda su se s vremenom počeli priključivati i drugi, da bi danas plivanje zimi bila gotovo uobičajena pojava u Puli, s velikim brojem poklonika.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini