DESPINA

Prvo desetljeće pjevačke grupe i glazbenog ansambla Makedonskog kulturnog foruma DESET USPJEŠNIH GODINA UZ GLAZBU I TRADICIJU


Izložbom pedesetak fotografija koje prate rad Makedonskog kulturnog foruma te pjevačke grupe i glazbenog ansambla Despina tijekom proteklih deset godina, od samog osnutka Udruge 2008. godine do posljednjih aktivnosti u 2018., krajem prošle godine u velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice u Puli, zaokružena je još jedna uspješna godina kvalitetnog djelovanja pedesetak trenutačno aktivnih članica i članova.

Emotivan učinak

- Izložba je postigla i lijep i topao, emotivan učinak na publiku, utoliko više što je riječ o iznimno vrijednim dokumentarističkim, a katkad i umjetničkim ostvarenjima desetak fotografa koji su tijekom desetljeća pratili rad Udruge i Despine, među kojima su i neka zapažena imena profesionalnih fotografa, poput Dalibora Talajića, Borisa Grahovca, Branislava Danevskog i Gorana Šebelića.

Suorganizator izložbe bila je Gradska knjižnica i čitaonica u Puli, kazao je Aldo Kliman, predsjednik Makedonskog kulturnog foruma.

Kliman je istaknuo da od svoga osnutka 25. srpnja 2008. godine, premda bez elementarnih uvjeta za rad Udruge (bez službenih prostorija i bez financijske potpore), Makedonski kulturni forum započeo je s intenzivnim aktivnostima na realizaciji zacrtanih programa. Svi programi, ostvareni u prvom razdoblju realizirani su zahvaljujući volonterskom radu glazbenika i svih članova Udruge, osobnim donacijama pojedinaca i sponzorstvu Grada Rovinja, Univerziteta Sv. Kiril i Metodij iz Skopja, suorganizatorskoj potpori zadarske kulturne udruge "3000 godina Za dar" te susretljivosti Saveza antifašističkih boraca Istarske županije, Gradske knjižnice i čitaonice Pula, fotografa Dalibora Talajića, Mladena Severa i Borisa Grahovca te knjigovodstvenoga ureda Božac & Božić.

Mješovita pjevačka grupa Despina započela je s radom 25. rujna 2008. kao oktet pod vodstvom prof. Tee Silađi i u kratkom roku od nekoliko mjeseci do konca 2008. godine uspjela prirediti oveći kvalitetno osmišljen repertoar suvremenih obrada isključivo izvornih makedonskih narodnih pjesama s kojima je nastupila na dvodnevnoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji Makedonskog kulturnog foruma "U slavu jezika". Do konca 2008. godine broj članova pjevačke grupe povećao se na petnaestak, a kompletiran je i glazbeni ansambl s četiri profesionalna glazbenika (glasovir, violina, flauta i bubnjevi).

Bogat repertoar

Mješovita pjevačka grupa i glazbeni ansambl Despina nastavila je u 2009. rad na pripremi bogatog repertoara, pri čemu je pozornost fokusirana na njihov prvi cjelovečernji koncert.

Za potrebe pjevačke grupe Despina u 2009. osigurani su kompleti ženskih makedonskih narodnih nošnji, zahvaljujući donaciji Općine Centar Skopje i tvrtke Vladimira Todorovića Tinex iz Skopja.

Iz godine u godinu, sastav je bivao sve brojniji, sve se više glazbenika ovdje priključivalo, a na posljednjem koncertu u povodu desete obljetnice, nastupili su u sljedećem sastavu. Pjevačku skupinu činili su: Anita Grgorinić, Tatjana Jaćimović, Edna Jurcan, Gordana Loparić, Anamarija Lovrečić, Kocana Mićanović, Milena Stojkoska Ramović, Fides Smoković, Petra Stanić, Valerija Strmotić, Klaudija Velimirović, Irena Vladisavljević, Josipa Vukelić, Dragica Žarković & Miladin Mićanović, a glazbeni ansambl bio je u sastavu: Nataša Dragun (flauta), Nenad Mirt (kontrabas), Andrej Pezić (harmonika), Goran Farkaš (gajde, kaval), Milan Grbić (violina), Sandro Vešligaj (glasovir), Vedran Vojnić (tapan, tarabuka & udaraljke) i Bojan Uležić (gitara).(V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater