TARVISIO

Oko svetog brda Lussari na tromeđi u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia OBITELJSKO SKIJALIŠTE NA SVEGA DVA SATA VOŽNJE OD ISTRE


- Za vikend skijanje ili dnevni đir na skijama s prijateljima ili obitelji, Monte Lussari, iznad grada Tarvisija je idealna destinacija, sažetak bi to bio našeg jednodnevnog posjeta tom malom skijalištu na sjeverozapadnom dijelu talijanske regije Friuli venezia Giulia. Na svega tri sata vožnje od Pule, skijalište Monte Lussari je lako dostižan. Autputom se od Pule krene u pravcu Trsta, zatim Udina i u smjeru granice s Austrijom. Na svega 11 kilometara prije "kunfina" dolazimo do naplatnih kućica i izlaza Valbruna, odnosno Tarvisija. Moguće je uzeti gondolu u mjestu Camporosso, ili pak parkirati vozilo u samom Tarvisiju. I tada zabava može početi.

Tri obronka oko svetog brda

Sa svega 30-ak kilometara skijaških staza, Tarvisio ski resort nudi ugodne staze za svakog skijaša. Uglavnom su staze plave i crvene markacije pogodne za djecu i početnike. Par staza crvene i dvije crne markacije pružaju adrenalinski ugođaj i onom najiskusnijim skijašima. No, vratimo se na početak, na podnožje brda. Dobro opremljena donja postaja gondole u Camporosso može primiti nekoliko tisuća skijaša u sat vremena. Veliko besplatno parkiralište ispod samog autoputa, omogućava siguran i blizak pristup skijaškim stazama. Jednom na brdu, skijalište počinje crvenom stazom koja vodi do podnožja, odnosno gondole i parkirališta. Na vrhu brda Lussari, nalazi se svetište fratara u kojem se čuvaju sakralne relikvije stare više od tisuću godina. Uz samostan, nalaze se i dva ugostiteljska objekta, koja su za ručak gotovo popunjena, pa se stoga preporuča obavezna rezervacija new bi li se izbjegle gužve i nepotrebna čekanja.

S obzirom da se skijalište proteže na tri obronka, treba voditi računa o tome da se skijanje poveže tako da je moguće obići sva tri spusta. Jedini nedostatak tom skijalištu je ravna povezanost sjevernog i istočnog obronka. Na tom se dijelu, na samom vrhu brda Lussari, treba odguravati i voziti uzbrdo, što stvara nelagodu. U Tarvisiju kažu da će tom problemu uskoro stati na kraj jednim pokretnim tepihom.  

Kip Djevice u grmu s ovcama

Monte Santo di Lussari je malo mjesto smješteno na istoimenoj planini na nadmorskoj visini od 1970 metara - usred visokih planina i tamnih stoljetnih šuma. U središtu sela smjestila se slavna hodočasnička crkva Sv. Marije. Korijeni svetišta datiraju iz 1360. godine, kada je pastir iz Camporossa izgubio stado ovaca na planini Lussari. Nakon duge potrage pronašao je ovce okupljene u krug oko grma. Pažljivo je pogledao na ukazani prizor i u grmu ugledao kip Marije Djevice s djetetom. Podigao je kip, spustio se u dolinu do crkve i predao kip župniku u Camporossu.

U narednim danima u dva navrata, nevjerojatno, kip Madonne našao se ponovo na istom mjestu na planini Lussari, uvijek okružen stadom ovaca. Uskoro se počinje širiti priča o čudu kipa Madonne. To je bio znak o svetom mjestu, na kome je 1360. godine izgrađena mala kapelica. Potom je 1500. godine na istom mjestu sagrađena crkva. Tijekom stoljeća svetište je obnovljeno i nekoliko puta renovirano: 1807. je izgorjela od udara groma, 1915. našla se na samoj bojišnici Prvog svjetskog rata, gdje je potpuno uništena.

Tijekom tog razdoblja, kip je sačuvan i vraćen na brdo Lussari 1925. godine, kada je svetište ponovno obnovljeno. Konačno, u povodu jubileja, 2000. godine, crkva je u potpunosti rekonstruirana. Ova planina je hodočasničko središte triju naroda (plemena), Germansko, Romansko i Slavensko, danas se nedvojbeno može smatrati Europskim svetištem, koje pohode mnogi vjernici. Sveta misa održava se na sva tri jezika. (Cristian Bruno GALIĆ, snimio Boris PAŠKOV)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater