Festival dokumentarnog filma u Ljubljani

Od angažiranih ženskih tema do novijih hrvatskih dokumentaraca

| Autor: Karmen MEDICA

Filmom "Sakawa" režiji Bena Asamoaha u srijedu počinje 21. Festival dokumentarnog filma u Ljubljani (FDF), koji će se u Cankarevom domu održavati do 20. ožujka.

Sakawa u lokalnom dijalektu Gane znači on-line prijevaru, povezanu s vjerskim ritualima. Gana je inače poznata po internetskim manipulacijama, koje njeni akteri i ne smatraju prijevarama, već načinom preživljavanja. Društveno-kritički dokumentarci najprodorniji su upravo u kriznim razdobljima, a isto je tako njihov glavni cilj reflektirati najaktualnija zbivanja u društvu. Festival dokumentarnog filma u Ljubljani svake godine donosi pregled produkcije suvremenog dokumentarnog žanra, uključujući aktualne društvene, političke, medijske, umjetničke i sportske teme, uz raznolik prateći program, seminare i predavanja. Pet filmova u natjecateljskom dijelu programa na temu ljudskih prava, u konkurenciji je za nagradu Amnesty International.

Aktivizam i aktualne teme

Od aktualnih ženskih tema izdvojimo "Zarobljenu ženu", mađarske redateljica Bernadett Tuza-Ritter. Priča je to o robovlasničkom odnosu prema kućnoj pomoćnici u Europskoj uniji i u 21. stoljeću, što je sve rašireniji problem, kojega nije jednostavno dokazati. "Ženski užitci", švicarske redateljice Barbare Miller, dokument je hipokrizije u odnosu prema ženama, priznavanju ženskih prava za samoodlučivanjem, prije svega prema vlastitom tijelu. "Đamilina ljubav" Aminatoue Echard, dokumentarac je koji je nastao prema kirgistanskom romanu Čingiza Ajtmata 1958. godine. Film je baš kao i knjiga oda ženi u tradicionalnoj, patrijarhalnoj, šovinističkoj sredini.

"Pariz je praznik – film u 18 valova", u režiji Sylvaina Georga, nudi slike Pariza kroz proteste, obračune s policijom, suočavanja s posljedicama terorizma, ispovijesti afričkih migranata. Aktivistički je to dokumentarac s naglašenom estetskom i umjetničkom dimenzijom.

Werner Herzog - retrospektiva

Werneru Herzogu festival posvećuje retrospektivu njegovih najupečatljivijih filmova od "Fatamorgane", "Mojeg najdražeg neprijatelja" do jednog od zadnjih dokumentaraca "Gledaj i čudi se – snovi o povezanom svijetu".

Od hrvatskih filmova izgleda da će veliku pažnju privući hrvatski film "Viva Ludež – razgovor s trojicom od Ferala", Marine Banićević i Saše Stanića. "Ludi dani" Damiana Nenadića govori o sve prisutnijoj ovisnosti o sedativima. "Kartoline" Igora Bezinovića, Hrvoslave Brkušić, Katerine Duda, Ivane Pipal, Ante Zlatka Stolice i Darovana Tušeka, predstavljaju intimno-epsku zahvalnicu ruralnom životu u Hrvatskoj, od južno-dalmatinskih otoka do istarskih i međimurskih gradića na granici sa Slovenijom. Film je to koji je Simon Popek, umjetnički voditelj festivala označio kao opuštanje od svih drugih teških i bolnih tema. (Karmen Medica)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum