Ponovno devastirano austrougarsko zdanje

Obnova zgrade pulskog željezničkog kolodvora koštala više od dva milijuna, ali NEMA PAR TISUĆA KUNA ZA ČUVARA ILI VIDEO-NADZOR

| Autor: Borka PETROVIĆ

Možda tu noć nisu mogli do vlaka pa su išarali zgradu, tko će ga znati. Ovdje se petkom i subotom okupljaju klinci koji izlaze u Cargo klub, ujutro sve bude puno boca i smeća, veli nam konobar Elen iz obližnje pizzerije dodajući da tog dana nije bio otvoren klub i nikoga do 23 sata, do kada oni rade, nisu vidjeli

  

Ovog tjedna procijenit će se kolika je šteta počinjena na prekrasnom austrougarskom zdanju pulskog željezničkog kolodvora koje se nedavno ponovno našlo na meti vandala. S obzirom na činjenicu da je riječ o imovini svih građana Hrvatske, obnova će se financirati iz državnog proračuna. Odnosno, financirat ćemo je svi mi.

Podsjetimo, sredinom prošlog tjedna fasada zgrade kolodvora osvanula je išarana crnim sprejem. "Noćni umjetnici" su bez ikakvih prepreka šarali po fasadi jer su Hrvatske željeznice, iako je prije četiri godine upravo u ovu zgradu izgrađenu 1876. uloženo više od dva milijuna kuna, ukinuli noćnu čuvarsku službu i tako prepustili zgradu na milost i nemilost vandalima. 

Vlakovi česta meta

Ovo nije prvi put da se devastira kolodvorska zgrada - u više smo navrata već pisali o tome u našem listu, a iako su zaposlenici i pulska podružnica Sindikata željezničara Hrvatske upozoravali na problem vandalizma, konkretnih rješenja, očito, ni dalje nema.

Kako smo doznali od Elena Nikolića, konobara u pizzeriji "Ferrovia" koja na kolodvoru radi nešto duže od godinu dana, ovdje je nekada bilo leglo narkomana i sve puno smeća. Otkako su i oni na kolodvoru, situacija je ipak bolja. No, grafiteri, veli nam Nikolić, nisu odustali te stalno dolaze i pod okriljem noći šaraju vlakove koji su na pruzi.

- Možda tu noć nisu mogli do vlaka, tko će ga znati. Ovdje se inače petkom i subotom okupljaju klinci koji izlaze u Cargo klub, ujutro sve bude puno boca i smeća, veli nam Elen dodajući da tog dana nije bio otvoren narodnjački klub i oni nikoga do 23 sata, do kada radi pizzerija, nisu vidjeli.

- Lani su nam ukrali s terase dva stola i šest stolica i tada smo montirali video-nadzor koji pokriva naš dio terase. To smo rekli i policiji tako da se do snimke lako može doći i vidjeti ima li na njoj koga, kazuje nam Nikolić, dodajući da ne može vjerovati da je državna firma u zgradu uložila dva milijuna kuna, a nije imala dodatnih par tisuća da ugradi video-nadzor i tako barem proba zaštititi svoju imovinu.

U HŽ infrastrukturi upitali smo hoće li se vratiti noćni čuvar bez kojeg je zgrada pod okriljem noći očito prepuštena devastaciji, te zašto nemaju video-nadzor. Konkretne odgovore na to nismo dobili, no potvrdili su nam da na željezničkom kolodvoru u Puli trenutno ne postoji sustav tehničke zaštite.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini