skijaški skokovi

NAZIRE LI SE NASLJEDNIK FUNAKIJA? Kobayashi slavio i u Garmisch-Partenkirchenu


Dugih 18 godina Japanci su čekali pojedinačnu pobjedu na Novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice, otkad je Noriaki Kasai 2001. godine slavio u Garmisch-Partenkirchenu, a onda su unutar tri dana dobili dvije. Obje je "Zemlji izlazećeg sunca" donio Ryoyu Kobayashi, koji je nakon na otvaranju 67. izdanja 30. prosinca u Oberstdorfu, slavio i 1. siječnja na drugoj postaji u Garmisch-Partenkirchenu.

Eksplodirao

Vodeći skakač Svjetskog kupa stigao je tako do šeste pobjede u svojoj karijeri, ujedno i šeste u tekućoj sezoni u kojoj je naprosto "eksplodirao" i najavio se kao legitimni nasljednik Kazuyoshija Funakija, jedinog Japanca pobjednika Novogodišnje turneje.

Jedini koji može spriječiti 22-godišnjeg Kobayashija da nakon 21 godine dostigne taj domet je Nijemac Markus Eisenbichler, koji na drugoj poziciji zaostaje 2,3 boda. Nakon Oberstdorfa, Eisenbichler je i u Garmisch-Partenkirchenu osvojio drugo mjesto te je i dalje u iščekivanju prve pobjede u svojoj karijeri. Jučer je, nošen glasnom podrškom brojne domaće publike, bio na korak od prekidanja tog prokletstva, ali usprkos činjenici da je u obje serije imao duže skokove od Kobayashija, ocjene su presudile u korist Japanca. Eisenbichler je ostvario najdulji skok prve serije od 138 metara, doskočivši metar i pol dulje od svog najvećeg konkurenta, ali opet mu je zbog 0,2 boda morao gledati u leđa. U drugoj seriji bio je dva metra dulji od Japanca, 135 metara naprama 133 metara koliko ih je upisao Kobayashi, kojem to nije smetalo da pobijedi s 1,9 bodova prednosti.

Pobjedničko postolje u Garmisch-Partenkirchenu upotpunio je Poljak Dawid Kubacki, koji se tim rezultatom probio i na treću poziciju Novogodišnje turneje. No, čak 22,9 bodova zaostatka za Kobayashijem teško mu daju nadu da se može umiješati u japansko-njemački obračun. Njegov zemljak Kamil Stoch, osvajač dva posljednja izdanja Četiri skakaonice, podbacio je u prvoj seriji kad je doskočio na 129 metara što je u tom trenutku bilo dovoljno tek za 16. poziciju. U drugoj seriji aktualni osvajač Svjetskog kupa bio je pet metara dulji, što mu je donijelo napredak od čak deset mjesta, ali 32,1 bod zaostatka za Kobayashijem sugerira da Stoch vrlo vjerojatno neće ponoviti ostvarenje Norvežanina Bjorna Wirkole, jedinog skakača koji je tri godine u nizu osvojio Novogodišnju turneju.

Odluka u Austriji

Karavana sada seli u Austriju gdje će se održati dva preostala natjecanja, 4, siječnja u Innsbrucku i dva dana kasnije u Bischofshofenu, a ono što će posebno rastužiti domaće navijače je da neće imati skakača sposobnog da se u svom dvorištu umiješa u borbu za vrh. Trebao je to biti Stefan Kraft, osvajač Novogodišnje turneje 2015. godine kao posljednji Austrijanac kojem je to pošlo za rukom, ali od toga neće biti ništa. Kraft, trećeplasirani iz Oberstdorfa, u Garmisch-Partenkirchenu se već u kvalifikacijama mučio s vjetrom, da bi u prvoj seriji potpuno podbacio i osvojio tek 49. mjesto, prokockavši tako priliku da "zakuha" dvoboj između Kobayashija i Eisenbichlera. (Ivica CEROVAC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini