HDLU ISTRE

NA REVIJALNOJ GODIŠNJOJ IZLOŽBI U LUCI SVOJE RADOVE PREDSTAVLJA 40 UMJETNIKA: Cilj je homogenizirati društvo i uključiti svih 200 članova - umjetnika


Prilikom sinoćnjeg otvaranja tradicionalne godišnje revijalne izložbe članova istarske podružnice Hrvatskog društva likovnih umjetnika u sve tri galerije Luke (MUL-u, samoj Luci i Anexu), od rujna novi predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin kazao je prisutnima da je Upravni odbor društva uveo novost - umjesto novčane nagrade koja zasad nije moguća, umjetniku koji je prikupio najviše bodova omogućuje se iduće godine u prostoru ove galerije samostalna izložba, a prvi dobitnik ove nagrade je pulski umjetnik i profesor u pulskoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna Denis Sardoz.

Pozitivni pomaci

Novi predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin kazao je u naknadnoj izjavi za naš list da sada, nakon nesuglasica i svađa, pokušavaju urediti ovo društvo i animirati svih 200-tinjak članova/umjetnika tijekom cijele godine.

- Želimo napraviti dobar program, ali i urediti naše društvo tako da ne bude više trzavica, da djelujemo homogeno, da smo dobra zajednica i da nas grad prepozna kao relevantnog faktora u vizualnoj umjetnosti. Najveća smo udruga tog tipa u Hrvatskoj, pokrivamo cijeli istarski poluotok; imamo jake kvalitativne i kvantitativne mogućnosti. Mislim da smo na dobrom putu da se konsolidiramo. Već smo konstruktivno razgovarali s pročelnicom za kulturu Jasminom Ninom Kamber, uskoro ćemo i s gradonačelnikom Borisom Miletićem, a budući da sam ja iz Umaga, osigurali smo i pomoć umaškog Odjela za kulturu, kazao je Marin. Iduće će godine ovo društvo, dodao je Marin, napraviti malu revoluciju u programu - dosad su većinom, na poziv, izlagali umjetnici koji nisu članovi HDLU-a Istre.

Uključiti sve članove

- Imat ćemo i dalje goste, bilo bi apsurdno zatvarati se, ali nastojat ćemo da u sve naše projekte budu, i to tijekom cijele godine, uključeni svi naši članovi, a ne da, kao dosad, budu prisutni tek na revijalnoj godišnjoj izložbi, zaključio je novi predsjednik HDLU-a Istre.

Valja podsjetiti da je krajem prošle godine 30. obljetnica HDLU-a Istre (osnovan 16. listopada 1987.) obilježena u prilično lošim okolnostima, na rubu egzistencije, s teretom financijskih problema i teškim nasljeđem narušenih odnosa, svađa i čestih promjena vodstva.

Svoje radove ovaj put predstavlja 40 umjetnika, i to: Narcisa Adalgisa Škopac, Nataša Bezić, Vedran Bišić, Eugen Borkovsky, Đurica Ciganović, Vida Đuran, Iva Fonović, Iva Gašparić, Goran Grofelnik, Olja Grubić, Igor Gustini, Gordana Ivančić Dobran, Fulvio Juričić, Davor Kliman, Slobodan Kokotović-Libero, Branko Kolarić, Lada Luketić, Gordana Majnarić, Zvjezdana Marguš Prohaska, Milan Marin, Slavica Marin, Mirjana Matić, Mladen Milotić, Jadranka Ostić, Aleksej Orel, Aleksandra Rotar, Nikola Ražov, Denis Sardoz, Mirta Savani Profeta, Sanja Simeunović Bajec, Radovan Rajko Svilar, Vino Šaina, Vedran Šilipetar, Sonja Škalamera Novak, Noel Šuran, Gorana Težak, Lara Ušić, Goran Valenta, Ljiljana Vlačić te, u video-radu Roberta Weissman Nagy u suradnji s Christianom Pinzanom i Andrejem Zbašnikom. Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu Grada Pule i njegove Turističke zajednice, a moći će se razgledati do 14. siječnja 2019. godine.( Zoran ANGELESKI, snimio DEJAN ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum