navike okreni, promjenu pokreni

Zero waste koncept i značajna ulaganja u infrastrukturu Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Pula)

(Foto: Grad Pula)


Osnovna škola Giuseppina Martinuzzi u zadnjih godinu dana provela je čitav niz projekata i aktivnosti s ciljem uređenja okoliša škole, obnove učionica i zajedničkih dijelova škole, školske dvorane te implementacije „zero waste“ koncepta u osnovnoškolskoj ustanovi.

"Zero waste" koncept potiče manju proizvodnju otpada i nabavu proizvoda koji se mogu reciklirati ili biorazgraditi. Trgovačko društvo Pula Herculanea doniralo je školi dva kompostera i četiri dodatna spremnika za sakupljanje i preradu biootpada u kompost koji će se koristiti u školskom dvorištu za uzgoj sadnica. Izrađen je i edukativni eko kutak sa spremnicima za otpad, te posebnim posudama za zbrinjavanje baterija i čepova.

Značajnu ulogu u „zero waste“ konceptu ima i organizacija školske kuhinje koja servira hranu u perivim posudama, te se obroci ne nabavljaju i serviraju u jednokratnoj ambalaži, što značajno doprinosi smanjenju otpada pa i smanjenju troškova njegova zbrinjavanja.

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Pula)

Od ove školske godine u školi su u sanitarnim čvorovima uvedeni uređaji za sušenje ruku i potpuno se izbacilo papirnate role iz upotrebe.

Eko akcijom djelatnika Pula Herculanee i učenika Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi 18 stabala lipe, 12 voćki i 3 bora obogatila su zeleni fond dvorišta škole. Tako su u vrtu mogu pronaći stabla kruške, dvije trešnje, pomikaki, jabuke, dvije breskve, dva stabla šipka, smokva i šljiva.

Uređena su školska igrališta, zamijenjena je dotrajala i oštećena ograda, popravljeni su zidići i klupe kako bi učenici što kvalitetnije mogli provoditi vrijeme i nastavu u prirodi.

Prošlog je tjedna održana svečanost povodom otvaranja kućice za knjige, zajednički projekt osnovne i srednje talijanske škole u Puli. Uz mentorstvo učitelja obiju škola, učenici su osmislili, izradili i oslikali kućicu za knjige uz prateću klupu za čitanje. Korisne savjete i potporu projektu djelatnici i učenici škola dobili su od školskih i gradskih knjižničara koji su uključeni u projekt slobodnih knjižnica, a klupicu je donirala Pula Herculanea. Cilj ovog projekta je približiti čitanje učenicima škola, razvijati čitalačke vještine i stvaranje navike čitanja.

Poslije gotovo 12 godina popravljena je i stavljena u funkciju rasvjeta u školskom dvorištu.

Osim projekata u školi, učenici talijanske škole brinu o zajednici u kojoj žive, pa su u sklopu obilježavanja Dana planeta zemlje i Dana činjenja dobrih djela, a u suradnji s Pula Herculaneom i Pulaprometom, organizirali akciju čišćenja kupališta Stoja.

Ravnatelj Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi Luka Brussich iznimno je zadovoljan pozitivnim pomacima, uloženim radom i trudom u uređenje i prelazak na novi „zero waste“ koncept.

„Svaki član naše školske zajednice bitan je faktor u ostvarenju konačnih ciljeva. Ulažemo značajna sredstva i napore te je plan zatvoriti dvorišni prostor u svojevrsni kampus, kako bi se naši učenici osjećali sigurno. Na taj bi se način sačuvao okoliš i školska imovina od vandalizma. Htio bih se ovom prilikom zahvaliti osnivaču Gradu Puli, Talijanskoj uniji i trgovačkom društvu Pula Herculanea na pomoći i suradnji u realizaciji čitavog niza projekata koji su oplemenili i učinili ljepšom našu školu“, rekao je ravnatelj Brussich.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov navela da Grad Pula kontinuirano ulaže u predškolski i osnovnoškolski sustav, uređuje i oprema sve ustanove kojima je osnivač.

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Pula)

„Vide se konkretni pomaci i uštede u poslovanju škole i unapređenju školske infrastrukture, a sve s ciljem ugodnijeg rada i boravka za naše školske kolektive i najmlađe sugrađane. Ponosni smo na realizirane projekte u Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi, a „zero waste“ koncept i posebna briga o okolišu budućnost je svih naših ustanova“, kazala je pročelnica Sokolov.

Međusektorskom suradnjom kroz kampanju „Navike okreni, promjenu pokreni“, koja se provodi s osnovnoškolskim ustanovama kojima je grad osnivač, u području uređenja okoliša, odgovornog gospodarenja otpadom, njegovom selekcijom i odlaganjem u za to predviđene spremnike, želi se postići pozitivne promjene koje imaju velik utjecaj na zajedničku budućnost te ljepši grad i čišći okoliš. 

"Zajedničkim projektima cilj je prvenstveno motivirati i educirati djecu školske dobi da je očuvanje okoliša jedno od naših moralnih postavki i važnih životnih ciljeva", zaključila je pročelnica Ivana Sokolov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom