ove subote

Besplatan pregled madeža na plaži Puntižela

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Marko Gracin)

(Snimio Marko Gracin)


Ove subote, 8. srpnja, građani na plaži Puntižela od 17 do 19 sati mogu besplatno pregledati madeže i eventualne promjene na svojoj koži. Dermatološki pregled koji dm organizira u sklopu inicijative »Zaštiti se... i uživaj na suncu« obavljat će dr. med. Vesna Švajnović Hrelja i dr. med. Valentina Saint Georges, a pregled će obavljati metodom dermoskopije koja omogućava precizniju dijagnozu.

Cilj akcije, koju dm provodi od 2011. godine, educirati je što veći broj ljudi o zaštiti od UV zračenja te ih potaknuti na česte i preventivne preglede kože. Svi građani moći će saznati više o rizicima izlaganja UV zračenju te dobiti stručne savjete o zaštiti od UV zračenja u skladu s njihovim tipom kože i navikama. Na predstavljanju dm-ove inicijative, akademkinja Mirna Šitum upozorila je da je broj oboljelih od melanoma u porastu u cijelom svijetu, a Hrvatska je na četvrtom mjestu po smrtnosti u Europskoj uniji.

- Naš je cilj nastaviti educirati građane o posljedicama izlaganja sunčevom ultraljubičastom zračenju bez fotozaštite te im ukazati da su preventivni pregledi, uz rano otkrivanje, ključni u borbi protiv ove bolesti, rekla je Šitum dodajući da spomenuti podaci ukazuju na važnost inicijativa poput »Zaštiti se... i uživaj na suncu«. Tijekom prošlogodišnje inicijative koja je održana u četiri hrvatska grada dermatolozi su pregledali više od 600 građana, a njih 30 uputili su na daljnje preglede.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of