KAISERBALL U DOMU BRANITELJA

Posljednjeg dana travnja Pula se pridružuje gradovima koji se prisjećaju vremena vladavine Franje Josipa I

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Povijesni kostimi / Dom hrvatskih branitelja u Puli (Snimili Milivoj Mijošek / Duška Palibrk)

Povijesni kostimi / Dom hrvatskih branitelja u Puli (Snimili Milivoj Mijošek / Duška Palibrk)


- Motivirani dobrim uspjehom tršćanskog Kaiserfesta odlučili smo slično pokrenuti u Puli i zato organiziramo svečani povijesni bal nazvan Kaiserball Pula. Njime ćemo se prisjetili te epohe i oživjeti dašak glamura kakav je bio u Puli pred Prvi svjetski rat, rekla je autorica projekta Alida Perkov, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Rekla je to u Domu hrvatskih branitelja gdje će se u nedjelju, 30. travnja s početkom u 19 sati održati najavljena manifestacija.

Poseban dress code

- Od posjetitelja tražimo da se prijave do petka, 28. travnja jer je broj mjesta ograničen. Ujedno, na manifestaciju mogu doći u povijesnom kostimu ili svečanom odjelu. Traperice ili trenirke nisu dozvoljene. Startamo u 19 sati sa pićem dobrodošlice koje osigurava vinarija Teraboto iz Vodnjana. Ovom prilikom bit će ponuđena ograničena količina specijalno izrađenog vina u čast posjete Vodnjanu kralja i cara Franje Josipa I. Za ulaznicu od 36 eura posjetitelji dobivaju tri slijeda jela napravljena po recepturi iz doba Austro-Ugarske, rekla je Perkov te dodala da je u cijenu uključeno i piće, ali će ono biti moderno, odnosno ono kakvo se danas pije.

- Prije više od sto godina Pula je bila podijeljen grad između domaćih koji su pili vino i doseljenika koji su pili pivo. Sada će na Kaiserballu biti ponuđena oba pića pa i voda, a brinemo se da osiguramo i vege meni koji će, iako nije dio povijesne tradicije, na tanjuru djelom dočarati vrijeme od prije 100 i više godina, dodala je Perkov.

Izvedba plesne glazbe

Tehnička organizatorica Tea Haler Matoković najavila je da će na Kaiserballu nastupiti pulski izvođači. Plesnu glazbu iz austrougarskog razdoblja izvoditi će 4tune kvartet, dok će vokalni intermezzo osigurati mezzosopranistica Sofija Cingula i pijanistica Chiara Jurić Božac. Iva Hil iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula je najavila da će 30. travnja u Domu hrvatskih branitelja izložiti 12 panela na kojima će prikazati povijesni prikaz te zgrade u vrijeme Austro-Ugarske.

U obnovljenom Kasinu 1914. održano čak 167 koncerata

Alida Perkov otkrila nam je da se manifestacija održava povodom 110. obljetnice otvaranja obnovljenog Marine-Kasina, današnjeg Doma hrvatskih branitelja. Iznijela je jednu manje poznatu činjenicu iz pulske povijesti - kojeg je datuma otvoren obnovljen Marine-Kasino. Rekla je da je to bilo 20. prosinca 1913. godine te da je taj podatak našla u talijanskom listu, jer ga nije bilo ni u hrvatskim ni njemačkim listovima koji su tada izlazili u Puli. Bruno Dobrić, predsjednik Viribus Unitis, društva za proučavanje prošlosti carske i kraljevske mornarice, pojasnio je da tih dana hrvatske i njemačke novine nisu uopće izlazile pa je to razlog što ovaj događaj nije zabilježen na njihovim stranicama. Perkov je iznijela još jedan zanimljiv podatak, a to je da je u godini nakon otvaranja obnovljenog Kasina, 1914. ondje održano čak 167 koncerata od čega je 10 bilo simfonijskih.

Iva Hil, Alida Perkov i Tea Haler Matoković (Snimio Paulo Gregorović)Iva Hil, Alida Perkov i Tea Haler Matoković (Snimio Paulo Gregorović)

Kako to rade Tršćani

Sjećanje na vrijeme Austro-Ugarske u Trstu ovog će se listopada održati po šesti put. Na prethodnih pet manifestacija bilo je uobičajeno prisjećanje i slavljenje Franje Josipa I. To je isti onaj zbog kojeg su prije 108 godina Talijani krenuli u Prvi svjetski rat jer im nije htio prepustiti Trst (i Treviso).

Na manifestaciji koja traje 10 dana, u listopadu i studenome, Tršćani iz Republike Italije slave cara i kralja čije je kraljevstvo i carstvo nestalo djelom i zbog Talijana nakon Prvog svjetskog rata. Tema njihove manifestacije je slična onome što se planira sada u Puli: glazba, ples u povijesnim kostimima i gastronomija iz vremena od Austro-Ugarske.

Zanimljivost je da se u Trstu ne slavi kralj Viktor Emanuele III. koji je bio kralj Italije od 1900. do 1946. i u čije je vrijeme Trst postao dio Italije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum