ODRŽAVAJU SE DO KRAJA OŽUJKA

Otvoreni 2. Dani pčela u Puli: O važnosti pčela, njihovoj vrijednosti u prirodi, ali i ugroženosti

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
(Snimila Sandra Zrinić)

(Snimila Sandra Zrinić)


U Udruzi pčelara Pule, odnosno Pčelarskom edukacijskom centru u Zagrebačkoj ulici večeras su otvoreni 2. Dani pčela. Aktivnosti su započele već u jutarnjim satima, dolaskom najavljenih grupa, a potrajat će sve do 31. ožujka, svakodnevno od 9 do 15 sati.

Osim najavljenih grupa vrtićke i školske djece, u udruzi pčelara osmislili su i prigodna predavanja pa će tako epidemiologinja dr. Olga Dabović Rac, osnovnoškolcima govoriti o važnosti meda u svakodnevnoj prehrani, dok će u četvrtak 30. ožujka u 18 sati prof. Ivana Tlak Gajger sa Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govoriti o važnosti prehrane pčela. To će predavanje biti slobodno za sve zainteresirane.

(Snimila Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)(Snimila Sandra Zrinić Terlević)

Posjetitelji će u ovih nekoliko dana moći zaviriti u čarobni svijet pčela, razgledati prigodnu izložbu fotografija, apisarij i pčelarsku opremu te se na zabavan i edukativan način upoznati s pčelama i pčelarstvom.

- Ove druge Dane pčela organiziramo u pravo vrijeme, u proljeće, kada se priroda budi, dani su sve topliji, sve cvijeta i pčele počinju oprašivati. Cilj ove manifestacije je upravo skrenuti pozornost javnosti na važnost pčela, njenu vrijednost u prirodi, ali i ugroženost.

(Snimila Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)(Snimila Sandra Zrinić Terlević)

U samom Pčelarskom edukacijskom centru posjetitelji mogu svakodnevno razgledati stalni postav, upoznati biologiju pčela i njen način života, u drugom dijelu mogu upoznati funkciju pčele, način oprašivanja i zašto je ono važno u proizvodnji hrane, u trećem dijelu su pčelarski alati, košnice i proizvodi od meda, apisarij sa živim pčelama za edukaciju, imamo i dio za degustaciju meda za pčelare, i to uglavnom izvornog meda s područja Istarske županije, potom kutak posvećen divljoj pčeli koja oprašuje i na nižim temperaturama, već od 5 stupnjeva, i stoga je važna za mnoge biljke, a u jednom smo dijelu osmislili prigodnu izložbu fotografija koje su nam posudili pčelari Bujštine s jednog od njihovih foto natječaja, rekao je na otvorenju 2. Dana pčela novi predsjednik Udruge pčelara Pule dr. Nediljko Landeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum