UDRUGA PČELARA "NEKTAR"

Apis Histrica: Ukupni šampion je Ilan Žiković s bagremovim medom

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Pčelari apeliraju - ne ubijajte pčele!

Pčelari apeliraju - ne ubijajte pčele!


Predsjednik Udruge pčelara "Nektar" iz Poreča Ivan Kovač polako privodi kraju intenzivne pripreme uoči današnje svečane skupštine udruge. Bit će to prigoda za nagrađivanje zaslužnih, ali i za rezime učinjenog te planiranje budućih aktivnosti. Prilika je to i za razgovor s predsjednikom ove vrlo uspješne udruge koja uživa povjerenje i članova i Grada Poreča, ali i brojnih srodnih udruga i partnera na projektima.

Povjerenje potrošača

- Prije nego iznesem planove za ovu godinu, dozvolite mi da ukratko rezimiram proteklu 2022. godinu. Od našeg prošlog obraćanja proteklo je, čini mi se, pet mjeseci pa iako su se naše pčelice u tom razdoblju odmarale, Udruga 'Nektar' je određivala vrlo značajne radnje. Naime, prije pet godina Županija je sudjelovala u financiranju tečaja za senzorske analitičare meda u prostoru AZRRI-ja na Gortanovom brijegu. Na tečaju je sudjelovalo i šest naših članova Udruge. Oformila je svoj panel ocjenjivača i u suradnji s Hrvatskom udrugom senzorskih analitičara meda, HUSAM-om, prvi smo puta organizirali ocjenjivanje medova na našem području. Ocijenili smo ukupno 26 uzoraka. Prije toga laboratorijsku analizu odredio je Veterinarski zavod u Križevcima. Ocjenjivanje nosi naziv APIS HISTRICA. Upravo će se danas, na svečanosti proglašenja rezultata, uručit 15 zlatnih, 9 srebrnih i 1 brončana diploma. Dva su uzorka diskvalificirana, rekao nam je Kovač.

Ivan Kovač, predsjednik porečke udrugeIvan Kovač, predsjednik porečke udruge

Šampioni su, dodaje, Ilan Žiković s bagremovim medom, ujedno i ukupni šampion, Petar Banko za medun i Roberto Starčić za multiflorni (cvjetni) med.

- Ova aktivnost postat će tradicionalna i to je prvi korak prema podizanju kvalitete pčelinjih proizvoda i prema povjerenju potrošača. Građani naše županije i mnogobrojni turisti naši su kupci i kod naših pčelara mogu se sa sigurnošću snabdjeti vrhunskim proizvodima, rekao je Kovač i dodao da će nagrade pčelarima uručiti gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Zaštita istarskog meda

Govoreći o planovima, Kovač je istaknuo kako je Turistička zajednica grada Poreča raspisala Javni poziv za financiranje programa za produžetak turističke sezone. Udruga "Nektar" ponudila je program "Dani meda i mednih delicija" koji bi se održali tijekom mjeseca listopada i to svakog vikenda u Domu obrtnika, s nizom predavanja te prodajom ocijenjenih medova, kako građanima, tako i turistima. Ovaj program svoje je mjesto našao i u brošurama TZ-a Poreč.

- U gradu Poreču postavljen je i urbani pčelinjak, a na to se vezuje i priča "Urbana pčela - Ape urbana". To je tiskanje bojanke u 2.000 primjeraka za djecu vrtićke dobi i prvašiće našega grada i svih naselja na području djelatnosti naše Udruge. Naravno, u svibnju ćemo se ponovo prijaviti na Javni poziv kao partneri Grada Poreča za organiziranje Druge regionalne konferencije o kvaliteti meda. Isto tako, s kolegama iz talijanske regije Trento dogovaramo okvir za suradnju gdje bi bili uključeni i pčelari iz Trsta i Kopra, naveo je Kovač te želio još jednom istaknuti da je med jedini proizvod, koji je bez ikakve termičke ili bilo koje obrade, gotov proizvod za konzumaciju.

Cilj je brendirati istarski med poput vina i maslinovog ulja (Arhiva)Cilj je brendirati istarski med poput vina i maslinovog ulja (Arhiva)

- To je dar prirode, pčela nam je to pripremila, a čovjek - pčelar stavio na tržište i preuzeo odgovornost za svoj proizvod. Kvaliteta proizvoda kojeg stavljamo na tržište zahtjeva veću pažnju, više edukacije sudionika u proizvodnji, više promidžbe kao što su ocjenjivanja, stručni skupovi, predavanja, edukacije djece i odraslih. To su sve ciljevi kojima ćemo posvetiti posebnu pažnju jer samo tako možemo stajati uz bok maslinarima i vinarima naše Istarske županije. Nadam se da će uskoro zaživjeti i zaštita istarskog meda što bi svakako bio poticaj svim pčelarima. Također, želim naglasiti da je naša Udruga otvorena za sve pčelare koji žele sudjelovati u našim programima i nije bitno odakle su, rezimirao je Kovač.

Ne ubijajte pčele - zovite 112!

Vrlo je bitno naglasiti, kaže nam predsjednik Udruge pčelara "Nektar" iz Poreča Ivan Kovač, da pčele ne predstavljaju nikakvu opasnost, što se možda naizgled čini kada krene rojenje. Za njihovo zbrinjavanje zadužena je upravo grupa pčelara iz ove Udruge koja kontinuirano obavlja uklanjanje i zbrinjavanje rojeva pčela u urbanim sredinama, turističkim objektima, kampovima, apartmanima, grobljima…

- Tijekom prošle godine ova grupa imala je 79 intervencija. To funkcionira pozivom na 112. Vatrogasci obavijeste voditelja grupe i pčelari izlaze na teren. Grupa je opremljena suvremenom opremom. Stoga, apeliram na svih - ne ubijajte pčele!, rekao je Kovač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini